ISBN

De dag van de hond (Le jour du chien) is de tweede roman van de Waalse schrijfster Caroline Lamarche (Luik, 1955)....

François Bon (1956) was leraar Frans in de jeugdgevangenis van Bordeaux, toen hij te maken kreeg met de moordenaar van een van zijn leerlingen, die kort na zijn vrijlating 'om niks' werd doodgestoken. Die ervaring verwerkt de schrijver, van wie eerder Gemengde berichten en Begrafenis in het Nederlands verschenen, in zijn roman Gevangenis (Van Oorschot; ¿ 29,90).

Over taal, ritueel en biologie gaat Het schandaal van de poëzie, een studie van J.H. de Roder over de vraag waarom we van moeilijk toegankelijke gedichten kunnen genieten zonder ze helemaal te begrijpen. Het boekje, geschreven in opdracht van het literatuurfestival De Wintertuin, verscheen bij uitgeverij Vantilt (¿ 19,90).

In 2020 is de gepensioneerde beleggingsadviseur Ben Turnbull net 66 jaar oud geworden. In Toward the End of Time (Naar het einde der tijden in de Nederlandse vertaling; De Arbeiderspers; ¿ 45,-) vertelt John Updike hoe een nucleaire oorlog met China een ramp heeft veroorzaakt. Ben maakt er zich niet druk om. Hij verdiept zich in dingen van de geest, zoals de kwantummechanica, de theorie van de parallelle werelden, de gelijktijdigheid, het verleden en de toekomst.

In Schimmen aan de Hudson (De Arbeiderspers; ¿ 59,90) vertelt Isaac Bashevis Singer over rijke, joodse New Yorkers die na de holocaust met het leven in het reine proberen te komen. De een bekeert zich tot het christendom, de ander zoekt het in het occulte, of in geld en seks. Singer, die ook dit boek in het Jiddisch schreef, wilde niet dat het in het Engels werd vertaald. Zeven jaar na de dood van de Nobelprijswinnaar gebeurde dat toch.

Het Liedboek der oorlogen en feesten van al-Haqq van Jacques Hamelink is een bundel 'van semitische signatuur', 'op zand gebaseerd', omdat de woestijn nogal stuift in dat Liedboek (Querido; ¿ 57,50). Wisselsporen heet de nieuwe bundel van Hans Tentije (De Harmonie; ¿ 32,50) en van Driek van Wissen is er De hap van Adam (De Arbeiderspers; ¿ 29,90). 'Borges was blind/ en leefde in een bol/ met overal een middelpunt/ en nergens omtrek/ ver van allen/ die vandaag de dag/ de aarde bevolken/ en haar vermoeien', schrijft Frank Koenegracht in Alles valt (De Bezige Bij; ¿ 32,50).

Sinds het bestaan van de Verenigde Naties, opgericht in 1945, zijn VN-operaties mogelijk ter handhaving van de vrede of voor herstel ervan. De eerste operatie was in Korea in de jaren vijftig, maar pas na de de Koude Oorlog werden VN-operaties op grotere schaal mogelijk. In Van Korea tot Kosovo - De Nederlandse militaire deelname aan vredesoperaties sinds 1945 (Sdu; ¿ 49,90) gaan Chris Klep en Richard van Gils in op de vragen waarom Nederland heeft deelgenomen en waaruit die deelname heeft bestaan. Ook geven ze een overzicht van die operaties.

'Hoe voelt het om de voorzitter van je club te horen spreken over 'het product voetbal', over zijn entertainmentbedrijf en zijn marktstrategie?' Dat vraagt Marcel Maassen zich af in het Voorwoord van zijn boek Betaalde liefde - Voetbal, van volkssport tot entertainment-industrie (SUN; ¿ 34,50), waarin hij de hele business rond de voetballerij kritisch onder de loep neemt. 'Hoe speel je het klaar om in deze tijd nog steeds supporter te wezen, vraag ik mij af.'

Meer over