ISBN

De nachtegaal (C.S.Adama van Scheltema), de fuut (Jan Boerstoel), de leeuwerik (P.C. Boutens), de dodo (C. Buddingh'), de zwaluw (J.A....

Hoe begint een schrijver een verhaal? Niet zomaar een schrijver, maar Nikolaj Gogol bijvoorbeeld, of Fjodor M. Dostojevski, of Anton Tsjechov, of Theodor Fontane, of Franz Kafka, of James Joyce, of Gabriel García Márquez, of Raymond Carver. Voor de Israëlische schrijver Amos Oz (1930), bekend van romans als Black Box of Noem het nog geen nacht, was die vraag interessant genoeg om eens voor zijn boekenkast te gaan staan. Hij zocht het uit. Het resultaat valt te lezen in Zo beginnen verhalen uit 1996, dat in vertaling verscheen bij Meulenhoff (fl. 32,90).

Van de Portugese schrijver Jorge de Sena (1919-1998) verschenen in Nederland De wonderdokter (1994) en Tekens van vuur (1995). Beide boeken, het eerste een novelle, het tweede een roman, spelen zich af tijdens de (fascistische) dictatuur. De grootkapiteins, een derde boek van De Sena uit 1976, dat door de Prom wordt gepubliceerd (fl. 27,90), is een verhalenbundel waarin eveneens het leven van vóór de Anjerrevolutie van 25 april 1974, die een eind maakte aan het bewind van Salazar, in al zijn schrilheid wordt geschetst. Dat wil zeggen dat de armoede, het machtsmisbruik en de barbaarse misdadigheid, die door het regime stelselmatig werden afgedekt, door De Sena zo nadrukkelijk worden getoond, dat zijn boek in Portugal niet gepubliceerd mocht worden. De Sena week uit naar Brazilië en de Verenigde Staten, waar hij literatuurwetenschap doceerde.

De Amerikaanse schrijver John Updike is vanaf zijn vijfentwintigste een grage golfer. Hij publiceerde over zijn liefhebberij in Golf Digest en The New Yorker. In Dromen over golf - Golfnotities, een vertaling van Golf Dreams - Writings on Golf, zijn zulke stukken gebundeld. Daaruit spreekt een oprechte liefde voor de sport, die voor Updike zoveel meer is dan uitsluitend 'presteren'. De bundel verscheen bij De Arbeiderspers (fl. 34,90).

Over de kunst van het schrijven gaat Cartas a un joven novelista (Aan een jonge romanschrijver) van Mario Vargas Llosa (1936), wiens oeuvre door boeken als De stad en de honden, Het groene huis en Geheime notities van Don Rigoberto in Nederland genoegzaam bekend verondersteld mag worden. In zijn nieuwste boek vertelt hij hoe hijzelf leerde schrijven, en spreekt hij de hele wereldliteratuur aan om te laten zien wat goed schrijven inhoudt. Het boek van Vargas Llosa verscheen bij Meulenhoff (fl. 32,90).

Nederlandse diplomaten ontdekken het boek als vehikel voor hun ervaringen. Na Robert Serry, die vorig jaar in Standplaats Kiev verslag deed van zijn wederwaardigheden als eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne, is het nu de beurt aan Joop Scheffers, van 1994 tot 1998 ambassadeur in Kroatië, in een periode waarin de oorlog in Bosnië veel internationale aandacht opeiste. Ambassadeur in Zagreb, 1994-1998 (Sdu; fl. 39,90) is, schrijft hij in een Verantwoording, 'het verslag van een ook persoonlijk geïnteresseerde waarnemer, die vier jaar lang vanuit Kroatië getuige was van oorlog en moeizame vrede'.

Feyenoord begint de voetbalcompetitie in de wetenschap dat het de 'te kloppen ploeg' is. Ruurd Edens, redacteur bij Met het oog op morgen en Studio Sport, nodigde een stel voetbalvrienden uit om hun band met Feyenoord te beschrijven. Het resultaat is Het Feyenoord-gevoel (Scheffers/Poseidon; fl. 24,50), met bijdragen van onder anderen Martin van Amerongen, Hugo Camps, Jan Donkers, David Endt, Jos de Putter, Mart Smeets en Harry van Wijnen.

Meer over