Internetproblemen in hele land door storing knooppunt

Internetknooppunt AMS-IX kampte vanmiddag kort met uitval. Veel sites waren waarschijnlijk daardoor gedurende een korte tijd niet of slecht bereikbaar. De problemen traden op bij onderhoudswerkzaamheden.

Joost Schellevis / Tweakers
null Beeld anp
Beeld anp

Op de statistieken van de AMS-IX is te zien dat het verkeer over het internetknooppunt, het belangrijkste van Nederland en een van de grootste ter wereld, iets na 12 uur 's middags tot het nulpunt daalt. Dat wil niet zeggen dat al het verkeer over het knooppunt uitviel: de kans is aanwezig dat het meetsysteem bij de storing uitviel. Inmiddels is de storing weer verholpen, laat een woordvoerster van de AMS-IX weten.

Bereikbaarheidsproblemen

Volgens webhoster GreenHost handelde AMS-IX ongeveer tien procent van het gebruikelijke internetverkeer af. De AMS-IX kan dat percentage niet bevestigen. Als gevolg van de storing kampten veel grote websites - waaronder GeenStijl, Facebook, NU.nl en Tweakers - met bereikbaarheidsproblemen. Ook het pinverkeer was woensdagmiddag verstoord.

De AMS-IX stelt dat het probleem werd veroorzaakt tijdens een fout bij onderhoudswerkzaamheden. In een mail aan leden van de AMS-IX, waarvan techsite Tweakers de authenticiteit heeft bevestigd, meldt de AMS-IX dat een installatiemedewerker een technische fout maakte. Daardoor raakten de systemen van het knooppunt overbelast.

Het is onduidelijk hoe lang de storing precies heeft geduurd. Het gebeurt zelden dat de AMS-IX, die is verspreid over meerdere locaties, voor zo'n groot deel stil ligt; voor zover bekend is dat de afgelopen jaren niet gebeurd.

Wat is AMS-IX?

Aan de buitenkant is niets te zien, maar Amsterdam is een druk verkeersplein in een wereldwijd web van dataverbindingen. Diverse trans-Atlantische zeekabels komen in Nederland aan wal en vervolgen hun weg naar de hoofdstad. Gigantische stromen informatie vloeien elke seconde door kasten in Amsterdam-Zuidoost en bij Sloterdijk. Samen vormen zij AMS-IX, het grootste internetknooppunt ter wereld.

Via het Amsterdamse platform maken honderden internetbedrijven, zoals internetproviders en ook Google, Facebook en Twitter, verbinding met elkaar. Wie in Afrika, het Midden-Oosten of Zuid-Amerika een website bezoekt, heeft een grote kans dat het verkeer via een datacentrum in Amsterdam gaat.
Lees meer in dit artikel uit februari.

AMS-IX Beeld anp
AMS-IXBeeld anp
Meer over