Internetbedrijven zetten Amerikaanse extreemrechtse accounts stop

De beheerder van de Amerikaanse neonazistische website Daily Stormer heeft woensdag bevestigd dat hij 'eigenlijk geheel is verbannen van internet'. Verschillende internetbedrijven willen geen onderdak meer bieden aan de site na extreemrechtse berichten over de gewelddadige demonstraties in Charlottesville afgelopen weekend.

Redactie
Een demonstratie in Philadelphia. Beeld afp
Een demonstratie in Philadelphia.Beeld afp

Ook sociale media willen niets meer met te maken hebben met de website. Twitter zette het account van Daily Stormer woensdag stop. Het bedrijf wil geen verklaring geven voor de actie maar zegt wel dat Twitter gewelddadige bedreigingen en haatdragend gedrag niet tolereert. Accounts die dat beleid overtreden worden afgesloten. Ook LinkedIn heeft pagina's van Daily Stormer verwijderd.

Facebook heeft de afgelopen dagen Facebook- en Instagram-accounts afgesloten die volgens het bedrijf gelinkt waren aan haatzaaiende organisaties. Eén daarvan is Chris Cantwell, medeorganisator van de extreemrechtse demonstratie in Virginia dit weekend. Zijn account is geblokkeerd en ook zijn YouTube-kanaal werkt niet meer.

Topman van Facebook Mark Zuckerberg geeft uitleg in een verklaring (zie hieronder) waarin hij schrijft: 'Voor haat is geen plaats in onze gemeenschap.' Ook heeft Facebook een evenementpagina offline gehaald waarop een nieuwe demonstratie van 'Unite the Right' werd aankondigd.

Spotify

Zo'n extreemrechtse Unite the Right-mars liep vrijdag en zaterdag op tot geweld in de stad Charlottesville. Een sympathisant reed op een groep tegendemonstrant in en doodde een vrouw, Heather Heyer. De neonazi-site Daily Stormer plaatste daarop een artikel waarin Heyer werd uitgescholden, onder meer als 'de definitie van onbruikbaar'. GoDaddy en Google zetten de site daarna op zwart. Cloudfare, dat sites beveiligt en laat functioneren, blokkeerde later ook Daily Stormer.

De beheerder van de site Andrew Anglin liet persbureau AP in een e-mail weten dat hij nu 'uitzoekt wat zijn volgende stap zal zijn'. De naam is ontleend aan Der Stürmer, de propagandakrant van Hitler.

Spotify heeft woensdag de muziek van een aantal extreemrechtse artiesten verwijderd. Volgens de streamingdienst overtreden ze de wet omdat hun teksten haatzaaien en racistisch zijn, zo laat Spotify weten. 'Spotify tolereert geen illegale muziek die haatzaait of tot geweld oproept vanwege huidskleur, geloof, seksualiteit of wat dan ook', aldus een woordvoerder van het bedrijf. De verwijderde artiesten zijn verdedigers van de zogenaamde white power- en white supremacybewegingen, die het blanke ras als superieur beschouwen op aarde.

Na de gewelddadige rellen in het Amerikaanse Charlottesville tussen aanhangers van deze bewegingen en tegendemonstranten, is in de VS veel onrust ontstaan. President Trump kreeg kritiek te verwerken van diverse politici en beroemdheden, omdat hij niet stevig genoeg afstand nam van de ultranationalistische groeperingen. Verschillende bedrijven keren zich af van het extreemrechtse geweld en tegen Trumps weigering dat te doen.

Meer over