REPORTAGE

IFA-beurs Berlijn: Zeg jij even tegen de auto dat hij de kids van school haalt

Vernieuwd wordt er volop in de elektronicawereld, zo bleek in Berlijn op de IFA-beurs. Zo doe je boodschappen vanuit je ijskast, word je auto een machine voor kwaliteitstijd en is je horloge slimmer dan je dacht.

Peter van Ammelrooy
null Beeld Fotec
Beeld Fotec

Arm Samsung. In de week dat het Zuid-Koreaanse bedrijf aankondigde dat het 2,5 miljoen exemplaren gaat vervangen van zijn net verschenen Galaxy Note 7-smartphone vanwege exploderende batterijen moest het nog een tegenvaller incasseren.

Op de IFA-elektronicabeurs in Berlijn toonde Samsung een nieuwe versie van zijn Family Hub. Dat is een tweedeurs koelkast met een ingebouwde camera die je als je in de supermarkt staat, laat nagaan of de melk al op is. Voor dat gemak betaalt de consument een flinke prijs. Samsung wil die nog niet noemen, maar een uitvoering met vier deuren die in Amerika op de markt is gebracht kost rond 5 mille in euro's.

Laten er nou in Berlijn een paar Britten opduiken die een losse camera hebben ontwikkeld die je met hetzelfde doel in je koelkast kunt hangen. Die FridgeCam kost circa 140 euro, nog geen 3 procent van de prijs van de Family Hub.

Slimme koelkasten - ze waren er ook van Haier, LG, Sharp en Liebherr - vormden een van de trends op de 'Internationale Funkaustellung'. Die van LG had zelfs een tablet-in-deur die transparant wordt als je er een klopje op geeft, zodat je door het scherm heen de inhoud kunt zien. Koelkasten moeten smart worden, omdat de keuken de centrale plek in huis is waar het gezinsleven zich afspeelt, aldus Samsung en anderen.

Zoals de auto in de ogen van Mercedes-Benz het kantoor van de toekomst wordt.

Dat was in elk geval de belangrijkste voorspelling van dr. Dieter Zetsche, CEO van Daimler en baas van Mercedes-Benz, in zijn presentatie op de IFA. Het automerk werkt samen met Microsoft aan een 'In Car Office' die een autobestuurder veilig en gemakkelijk e-mails en telefoontjes laat beantwoorden en zelfs laat deelnemen aan videoconferenties terwijl hij met 130 kilometer per uur over de Autobahn raast.

'Dat betekent dat je je werk ook kunt doen in de tijd die je in de auto zit', zegt Zetsche. De technologie moet in de eerste helft van volgend jaar al in sommige Mercedes-modellen te vinden zijn. Zijn ingenieurs werken ook aan de Me Connect Concierge Service, een virtuele assistent die automatisch afspraken maakt, kaartjes voor het theater bestelt of een tafel in het restaurant boekt. En als de robotauto er eenmaal is kan hij de kinderen naar het voetbal brengen of je pak bij de stomerij ophalen. De auto wordt volgens Zetsche een 'qualitytimemachine'.

Die quality time kunnen we in de gaten houden met de nieuwe generatie smartwatches die in Berlijn werd getoond. Bij de geboorte van deze categorie gadgets drie jaar geleden kon je de dragers ervan herkennen aan de bakstenen om hun pols. De nieuwste uitvoeringen zijn ronder, dunner en modieuzer, zoals de Samsung Gear S3 (uitgerust met eigen gps-navigatie), de Asus ZenWatch 3 en Withings (met mechanische wijzerplaat) laten zien.

Hoewel nog geen enkele fabrikant de killer-app heeft gevonden, de toepassing die een slim horloge écht onmisbaar maakt, zullen er volgend jaar naar verwachting 67 miljoen exemplaren worden verkocht, twee keer zoveel als in 2015. Overigens liet Sony-opperhoofd Kazuo Hirai een echte innovatie zien tijdens zijn presentatie in Berlijn, met een smartwatch waarvan je niet alleen de wijzerplaat met een druk op de knop een ander uiterlijk kunt geven, maar ook de polsband, met dank aan een buigzaam beeldscherm.

Hiermee doe je boodschappen staand voor de koelkast. Beeld Samsung
Hiermee doe je boodschappen staand voor de koelkast.Beeld Samsung

Een andere trend is dat we onvermijdelijk meer tegen toestellen gaan praten en dat daarmee Amazon een grotere rol krijgt in het huishouden. LG demonstreerde in Berlijn een rond metalen zuiltje dat naar gesproken commando's luistert en antwoorden op vragen zoekt op internet. Als iemand die SmartThinQ vindt lijken op de virtuele assistent van Amazon - Echo - dan kan dat kloppen. LG's assistent draait op de Alexa-software van Amazon.

LG is niet de enige. Audiospecialist Sonos gaat zijn software aanpassen zodat je Amazons Echo ook kunt gebruiken om de muziek te kiezen die je op je multiroomspeakers wilt horen. Die optie komt ergens begin volgend jaar beschikbaar voor klanten, aldus Sonos.

Muziek kiezen voor op je Sonos-luidsprekers kan nog niet met Samsungs Family Hub. Op het ingebouwde aanraakscherm van 21,5 inch groot kun je wel video's afspelen waarin grote chefs hun keukengeheimen en recepten delen. Onder die toppers Michel Roux, de eigenaar van het Londense restaurant Le Gavroche (**), en een van de juryleden van de BBC-kookwedstrijd Masterchef.

Eat that, FridgeCam.

Ei-drone

Drones laten zich doorgaans moeilijk meenemen, met vier van die uitstekende wieken. Zo niet de PowerEgg: je klapt het geheel tot een ei ineen. De drone heeft een camera aan boord met 4K-resolutie. Prijs 1499 euro.

Ei-drone Beeld PowerVision
Ei-droneBeeld PowerVision

Herboren Walkman

Wie wil er nog een mp3-speler als je muziek kunt beluisteren op je smartphone? De echte audioliefhebber wel, denkt Sony. Voor hem of haar is er de NW-WM1Z, die zowat de omvang heeft van de originele walkman uit 1979. Het chassis is van verguld koper. Prijs: 2.727 euro.

Herboren walkman. Beeld Sony
Herboren walkman.Beeld Sony

Geluidsfonteintje

LG's PH1 is een draagbare, draadloze (Bluetooth) luidspreker. Duidelijk bestemd voor het oor. Maar het oog wil ook wat. Dus voorzag LG het transparante binnenste van LED-licht, dat in verschillende kleuren kan pulseren. Prijs circa 90 euro.

Geluidsfonteintje. Beeld LG
Geluidsfonteintje.Beeld LG

Luidputer

Is dit een luidspreker? Hij ziet er wel zo uit en het logo van Bang & Olufsen (B&O) staat er op. Toch is dit een computer: de Pavillion Wave. Ontworpen voor op het bureau en niet eronder, stelt HP. Nu te koop vanaf 699 euro.

Luidputer. Beeld HP
Luidputer.Beeld HP

Robotramenlapper

De robotstofzuiger krijgt gezelschap. De WindowMate is een volautomatische glazenwasser. Plak de twee onderdelen aan weerskanten van het glas en de robot lapt het raam. Nadeel: het raam moet dus wel open kunnen. Prijs 500 euro.

Robotramenlapper Beeld Fotec
RobotramenlapperBeeld Fotec

Zwaargewicht

Hij oogt niet alleen als een wastafel, hij heeft ook het formaat. De Predator 21X is de beste laptop die fanatieke gamers bij Acer kunnen bestellen. Het beeldscherm meet 21 inch (een halve meter!). De Predator 21X weegt 8 kilogram, de helft van het gewicht van 's wereld zwaarste huiskat, Elvis. Reken op rond de 5000 euro.

Zwaargewicht. Beeld Acer
Zwaargewicht.Beeld Acer

Tablet met tablet

De 10,1 inch Yoga Book is een notebook met een tekentablet op de plek waar je het toetsenbord verwacht. Dat is er wel: met een druk op de knop wordt een virtueel toetsenbord zichtbaar op het tekentablet. Een versie met Android kost 499 euro, 599 euro voor Windows 10.

Tablet met tablet. Beeld Lenovo
Tablet met tablet.Beeld Lenovo

Vriend van staal

Een van de weinige robots op IFA is deze vriendelijk glimlachende Sanbot. Hij kan met je praten en spelletjes spelen dankzij sensoren die gebaren registreren. Sanbot is bijna een meter hoog, rond de 20 kilogram en prijzig: vanaf 3.000 euro.

Vriend van staal Beeld Qihan Technology
Vriend van staalBeeld Qihan Technology
Meer over