Hoogste alarmfase vanwege griepvirus

De Wereldgezondheids organisatie WHO heeft de Mexicaanse griep donderdag tot pandemie uitgeroepen. De laatste keer dat zo'n wereldwijde epidemie werd uitgeroepen was in 1968 met de Hongkong-griep.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alarmfase 6 afgekondigd voor de Mexicaanse griep. Er zijn op meerdere continenten grootschalige, zelfstandige besmettingshaarden ontstaan, met als oorspronkelijke bron Mexico en later de VS.

Waakzaamheid
De WHO adviseert landen waakzaamheid. Er komen echter geen reisverboden en reisadviezen, aldus WHO-hoofd Margaret Chan in een toelichting. ‘Er is nu officieel sprake van de 2009 influenzapandemie. Het nieuwe virus is mild van karakter, maar dit kan de komende maanden veranderen.’

Het Mexico-virus gedraagt zich anders dan het normale seizoenvirus dat vooral slachtoffers maakt onder ouderen en chronisch zieken. ‘Dit virus besmet jongvolwassenen’, karakteriseert Chan.

Bij meer dan 30 duizend mensen is sinds eind april het virus aangetoond, van wie driekwart in Mexico, de VS en Canada. Er zijn 144 mensen aan het virus overleden. De afgelopen weken zijn er ook zelfstandige besmettingshaarden ontstaan op andere continenten als Europa en Australië.

Gevolgen Nederland
De WHO-beslissing heeft nog weinig gevolgen voor Nederland, zegt Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM ). Tot nu toe is bij 35 mensen het nieuwe influenzavirus aangetoond. Dit aantal is de afgelopen week verdrievoudigd. Negen personen hebben het virus in Nederland opgelopen. De komende weken kan die viruscirculatie hier toenemen, zoals ook in de VS is gebeurd, vermoedt het RIVM. ‘Er is geen zinnig woord over te zeggen, maar het aantal besmettingsgevallen in een eerste influenzagolf de komende weken zou kunnen oplopen tot enkele duizenden.’

Nu er binnenlandse overdracht is, gaat het RIVM zijn strategie wijzigen. Coutinho: ‘We doen veel moeite reizigers op te sporen die in een vliegtuig uit de VS en Mexico in de buurt hebben gezeten van een besmet persoon, om die influenzaremmer Tamiflu te kunnen geven. We stoppen met de tijdrovende inspanning het virus buiten de deur te houden.’

Het RIVM verwacht dat de besmettingsgolf deze zomer zal uitdoven. Het virus kan slecht tegen warm weer. Wat er daarna gebeurt, is niet te voorspellen. Coutinho: ‘Het virus kan terugkomen en nog grotere aantallen mensen besmetten. De milde variant of een heftigere mutant die kan ontstaan.’

Grieppandemieën in de laatste honderd jaar

In de twintigste eeuw heeft de wereld drie keer eerder met een grieppandemie te maken gehad.

1918: Spaanse griep. Deze wereldwijde epidemie eiste naar schatting twintig tot honderd miljoen doden. Ongeveer 40 procent van de wereldbevolking raakt besmet. Het virus dat de Spaanse griep veroorzaakte was van het type H1N1, hetzelfde type dat verantwoordelijk is voor de Mexicaanse griep.

1957: Aziatische griep. Twee miljoen mensen komen om het leven. De griep komt van een menselijke variant van het virus H2N2.

1968: Hong Kong griep. Een miljoen mensen gaan dood door een grieppandemie die waarschijnlijk de oorsprong had in Hong Kong. Vooral besmette 65-plussers overleven het griepvirus van het type H3N2 niet.

]]>

Mondkapjes, ter bescherming tegen de Mexicaanse griep. (EPA) Beeld EPA
Mondkapjes, ter bescherming tegen de Mexicaanse griep. (EPA)Beeld EPA
Meer over