Hoofdkantoor Philips naar Amsterdam

Het hoofdkantoor van Philips verhuist definitief naar Amsterdam. De top van het concern heeft hierover een akkoord bereikt met de gemeente Amsterdam, enkele projectontwikkelaars en de ING Groep....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit schrijft het maandblad Vastgoedmarkt in de editie die vandaag uitkomt. Philips wil het bericht niet bevestigen. 'De raad van bestuur neemt pas volgende week een besluit', aldus een woordvoerster van het concern. Volgens het tijdschrift is dit besluit niet meer dan een formaliteit, omdat er al een herenakkoord is gesloten.

De financieel directeur van Philips, J. Hommen, zei gisteren dat het concern binnen enkele dagen zijn besluit over de verhuizing kenbaar zal maken. Volgende week woensdag wil Philips de buitenwereld inlichten.

Het besluit om het hoofdkantoor met zijn vierhonderd medewerkers naar de hoofdstad te verhuizen, is de persoonlijke wens van bestuursvoorzitter C. Boonstra. Ambtenaren van de gemeente Amsterdam zeggen dat de bestuursvoorzitter de afgelopen maanden herhaaldelijk naar de hoofdstad is gekomen om zich te bemoeien met de keuze van een locatie voor het hoofdkantoor.

Aanvankelijk verzette de INGGroep zich tegen het voorstel om het kantoorcomplex met Philips te delen. Met de bouw van twee torens, voor ieder bedrijf één, is een compromis bereikt. De plaats waar het kantoor in 1999 zal verrijzen, is nu nog een veldje met halfhoge struiken en een garage. Het ligt pal aan de snelweg A 10, tegenover het VU Ziekenhuis.

Een maand geleden lekte uit dat Philips overwoog het hoofdkantoor te verhuizen naar Amsterdam. Het concern bevestigde dat bericht, maar zei nog geen besluit te hebben genomen.

Eindhoven raakte in rep en roer. Onder aanvoering van burgemeester R. Welschen proberen de bewoners uit alle macht een verhuizing te voorkomen. Naaste medewerkers van Boonstra zijn er vanaf het begin van overtuigd geweest dat de bestuursvoorzitter niet zou zwichten voor de druk.

Philips heeft zich nooit uitgelaten over de redenen voor een verhuizing naar Amsterdam. Wel heeft Philips in algemene zin gewezen op de voordelen van de nabijheid van Schiphol, en de kennis in de hoofdstad over financiën en reclame. Boonstra hecht grote waarde aan het oordeel van de financiële markten en staat bekend als een marketingman.

De doorslaggevende reden om te verhuizen is echter dat Amsterdam ook in mentale zin ver is verwijderd van Eindhoven, waar het management van Philips taai verzet biedt tegen reorganisaties. Medewerkers op het hoofdkantoor bevestigen dat Boonstra verwacht meer greep op het bedrijf te krijgen vanuit Amsterdam. Een holding die boven de uitvoerende bedrijven staat, past bovendien in de moderne stijl van leidinggeven.

Philips blijft met twintigduizend werknemers nog steeds de grootste werkgever in Eindhoven, ook zonder hoofdkantoor in die stad.

Meer over