Honderden schotelantennes

Honderden schotelantennes en meer dan een miljoen simpele grondantennes moet hij omspannen, de radiotelescoop SKA die vanuit Australië en Zuidelijke Afrika het heelal gaat bestuderen.

Door:de Redactie
null Beeld
Beeld

Het project van in totaal 20 landen (waaronder Nederland) kreeg maandag bijna 5 miljoen euro van de Europese Commissie voor het ontwerpen van een efficiënt wegennet naar de afgelegen locaties, de Murchison-woestijn in West-Australië en de Karoo-regio in Afrika.

SKA wordt de grootste radiotelescoop die ooit is gebouwd en kost omgerekend 136 miljoen euro. Zijn verwachte nauwkeurigheid berust op twee dingen: het enorme aantal antennes, die samen een oppervlak van een vierkante kilometer luistervermogen geven, en de reusachtige spanwijdte van de array over twee continenten.

In 2018 begint de bouw van de radiotelescoop. In 2020 volgen de eerste waarnemingen van onder meer de vroegste sterren na de oerknal en de vorming van melkwegstelsels. Uiteindelijk genereert SKA in zijn eentje tienmaal meer data dan het hele internetverkeer nu, is de verwachting.

Meer over