OmslagZwarte gaten

Hoe verbeeld je de relativiteitstheorie?

Een springplank voor het beste grafisch ontwerp van morgen, dat is de ambitie van de jaarlijkse Student Design Award van de Britse uitgeverij Penguin, een afvalrace waarin studenten van kunstacademies worden uitgenodigd alternatieve omslagen voor bekende Penguin-titels te ontwerpen.

Erik van den Berg
Artist impression van een zwart gat. Beeld Anp
Artist impression van een zwart gat.Beeld Anp

De kwaliteit van de inzendingen laat doorgaans weinig te wensen over en ook met de shortlist van 2018 (dertig van de ruim 2.100 ontwerpen) zal de Penguin-jury het denkelijk niet makkelijk krijgen.

Deelnemers konden dit jaar kiezen uit drie bestsellers: Malorie Blackmans youngadult-boek Noughts & Crosses (2001), George Orwells politieke satire Animal Farm (1945) en, als hommage aan de in maart overleden natuurkundige en kosmoloog, Stephen Hawkings A Brief History of Time (1988).

null Beeld

Zoals in de Orwell-covers de boerderijdieren domineren, zo lijken de aspirantontwerpers bij Hawking niet te kunnen ontsnappen aan het zwarte gat. De verbeelding van dit sleutelbegrip uit de algemene relativiteitstheorie stuurt de finalisten alle kanten op.

null Beeld

Het ene uiterste vinden we bij Robert Benniman, student aan het Gloucestershire College. Hij wilde een omslag ‘dat ook jonge lezers kunnen snappen’ en kwam uit bij een tafellaken dat in een gat wordt getrokken – simpel, maar verrassend raak. De andere kant van het spectrum vertegenwoordigt Fergus Frost (Central Saint Martins, Londen), die zijn ontwerp verfrommelde, daarna gladstreek en in de scanner stopte. De tweedimensionale knikken en kreukels in het zwart-witte resultaat staan volgens de ontwerper voor ‘het vierdimensionale weefsel van de ruimtetijd’.

Penguin Student Design Award

Uitslag 20 juni.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over