Hoe ver gaat de krant qua modieuze genderneutraliteit?

Volkskrantlezers vinden veel. En misschien wel het meest vinden ze iets van ons taalgebruik. Terecht?

Bart Koetsenruijter
null Beeld
Beeld

Wie

René de Cocq uit Apeldoorn.

Wat

'Ergens in de Volkskrant lees ik over een vrouw die viool speelt, en ze wordt 'violist' genoemd. Ik zie op een economiepagina een vrouw op een foto, ergens in een fabriekswerkplaats, en ze heet in het bijschrift 'medewerker'. In het sportkatern gaat het over een vrouw die schaatst, en haar vak is 'schaatser'. En in Sir Edmund gaat het over de 'dichter en schrijver' Bette Westera. Er staat een fotootje bij: een vrouw. Hoe ver gaat de krant in de toekomst met deze gekkigheid, qua modieuze genderneutraliteit? Tot we kunnen lezen over koning Máxima?'

Wat is hier aan de hand?

Iets waarover deze rubriek afgelopen december ook al schreef. De Cocq heeft goed gezien dat de Volkskrant sekseneutraal probeert te schrijven. Door één vorm te gebruiken, willen we bewerkstelligen dat de lezer niet automatisch aan een man of een vrouw denkt. We doen dat sinds enige tijd bewuster dan voorheen. Al zal er gerust hier en daar nog een fotografe (zoals hierboven) doorglippen. Tot koning Máxima zal het niet gauw komen, omdat we bovendien het potsierlijkheidscriterium hanteren: als de sekseneutrale vorm nog te radicaal oogt, wachten we nog even. Een actrice blijft nog wel even een actrice. Een schrijfster is al een grensgeval. En Máxima blijft gewoon koningin.

En hoe had De Cocq gewild dat we vrouwelijke ministers, huisartsen en wiskundigen hadden genoemd? Er is een willekeurig aantal beroepen dat een vrouwelijke vorm kent en een groot aantal dat die niet heeft. Waarom zouden we dat niet voor eens en altijd zo veel mogelijk gelijktrekken?

Dus?

Het zal bij de ene lezer meer tijd vergen dan bij de andere, maar onze ervaring is dat het snel went. Even doorbijten, René de Cocq.

Meer over