ColumnIonica Smeets

Hoe snel moet Sylvia wandelen om thuis te zijn voor de avondklok? Deze en vijf andere coronasommen

null Beeld

Beste allemaal,

Hier is jullie weektaak voor de komende week. Jullie kunnen hier elke dag zelf aan werken. Onderaan vind je de antwoorden, kijk zelf wat je goed en fout had. Als je er niet uitkomt, dan kun je een ouder iemand om hulp vragen (als ze gaan zeuren dat het rekenonderwijs van vroeger zoveel beter was, laat ze dan voor straf even uit hun hoofd uitrekenen wat 19 keer 91 is). Veel succes!

1. Robert woont in een corona-hotspot in Duitsland en mag niet verder dan 15 kilometer van zijn huis reizen.

Wat is de oppervlakte van het gebied dat Robert mag bereizen? (Rond af op hele kilometers.)

Wat is de omtrek van het gebied dat Robert mag bereizen? (Rond af op hele kilometers.)

2. Sylvia woont in Frankrijk en moet in verband met de avondklok vanaf zes uur ’s avonds thuis zijn. Ze is om half vier ’s middags in een bos op 16 kilometer van haar huis (eat that, Robert). Hoe snel moet Sylvia wandelen om op tijd thuis te zijn? (Geef je antwoord in kilometer per uur met één cijfer na de komma.)

3. Famke woont in Nederland. Ze geeft een feestje voor 25 vrienden. Het feestje duurt van tien uur ’s avonds tot vier uur ’s nachts en iedereen drinkt gemiddeld twee biertjes per uur. Een krat met 24 biertjes kost 9 euro. Hoe duur is het feestje van Famke?

4. In Nederland zijn er ongeveer 13 duizend huisartsen en pakweg 4,5 miljoen 60-plussers. Beide groepen moeten gevaccineerd worden. Er kunnen 100 duizend mensen per dag worden gevaccineerd. (Je mag bij deze opgave even negeren dat er ook 60-plussers bestaan die huisarts zijn en ook dat er in de praktijk voorlopig nog geen 100 duizend mensen per dag worden gevaccineerd.)

Hoeveel dagen kost het om zowel alle huisartsen als 60-plussers te vaccineren? (Rond naar boven af op hele dagen.)

Als de huisartsen eerst gaan, op welke dag zijn de 60-plussers dan aan de beurt?

Als de 60-plussers eerst gaan, op welke dag zijn de huisartsen dan aan de beurt?

5. Het vermogen van Jeff steeg het afgelopen jaar van pakweg 108 miljard euro naar 155 miljard euro.

Stel dat Jeff in een goede bui deze toename van zijn vermogen uitdeelt aan de 17,5 miljoen inwoners van Nederland (iedereen krijgt evenveel). Hoeveel krijgen we dan per persoon? (Rond af op hele euro’s)

Een lokale boekhandel in nood zou met 50.000 euro gered zijn. Hoeveel van deze boekhandels zou Jeff met de de toename van zijn vermogen kunnen redden?

6. Robin en Jo werken tijdens de lockdown thuis met een baby van vier maanden. Ze werken allebei 40 uur per week. Schat de kans dat ze inmiddels door slaaptekort nauwelijks meer kunnen functioneren.

Antwoorden

1a) 707 vierkante kilometer b) 94 kilometer

2. 6,4 kilometer per uur

3. 2.587 euro: 117 euro voor het bier en 2.470 euro aan coronaboetes (mocht de avondklok inmiddels zijn ingegaan, dan komen er waarschijnlijk nog extra boetes bij).

4a) 46 dagen b) Op dag 1. c) Op dag 46.

5a) 2.686 euro b) 940.000

6. 100 procent

Meer over