Inzichtvoorstadium van kanker

Hoe kankercellen gezonde cellen verdringen (en soms ineens toch niet meer)

null Beeld Colinda Scheele/Nederlands Kanker Instituut
Beeld Colinda Scheele/Nederlands Kanker Instituut

Het ziet eruit als een boomtak in volle bloei maar wat we zien is het voorstadium van kanker in borstklierweefsel van een muis. De boomtakken zijn de melkklierbuisjes, in de bloesem wordt uiteindelijk, bij een zwangerschap, de melk geproduceerd. Stamcelonderzoeker Colinda Scheele gebruikte de microscopiebeelden voor haar promotie-onderzoek, dat ze deed aan het Nederlands Kanker Instituut. De aankleuringen maakten het mogelijk om te zien wat er gebeurt als een borstkankercel muteert.

De schors van de boomtakken is paars, de binnenbekleding is wit, als een van die witte cellen ontspoort kan borstkanker ontstaan. Scheele gaf één gemuteerde cel een groene kleur mee en zag hoe die zich vermenigvuldigde, zich een weg banend door de takken van de boom, waarbij almaar meer gezonde, witte cellen, werden verdrongen. Wacht een poosje en de takken zijn helemaal groen gekleurd en barsten uit elkaar. Pas dan wordt de tumor voelbaar, als een knobbeltje.

Soms blijken die groene cellen opeens te stoppen met delen, en wordt de tumor-in-wording gesmoord. Scheele wil uitzoeken hoe dat kan, een belangrijke vraag voor het kankeronderzoek. Een definitief antwoord heeft ze nog niet, ze vermoedt dat de gezonde witte cellen kunnen terugvechten.

Meer over