null

Beter/levenInsecten

Hoe effectief is de zelfgemaakte wespenval?

In de maand augustus neemt de wespenoverlast toe. Daarom de rubriek Beter / Leven hierover in de herhaling: wat doen we tegen wespen?

Sophia van den Hoek

Op menig camping een bekend gezicht: de zelfgemaakte wespenval. Knip een plastic fles door het midden, doe er siroop in en plaats de hals er omgekeerd op. Ideaal om wespen weg te houden bij de broodjes jam en ander voedsel, is het idee. Want eenmaal in de fles komt het gevreesde beestje met de angel er niet meer uit. Maar hoe slim is zo’n val eigenlijk? Wespenexpert Arnold van Vliet van Universiteit Wageningen ziet meer nadelen dan voordelen.

‘Hoewel veel mensen ze niet waarderen, zijn wespen heel nuttig voor de natuur’, stelt Van Vliet. Een wespennest dat op volle toeren draait vangt rond de honderdduizend insecten per dag. Kort door de bocht gezegd: hoe meer wespen in de limonadeval, hoe meer muggen er in en rond je tent zoemen.

De zoete siroop verleidt daarnaast niet alleen wespen, maar ook andere insecten zoals zweefvliegen en bijen. En laten deze insecten – met het oog op agressieve bestrijdingsmiddelen – juist nu in zwaar weer verkeren, terwijl ze hard nodig zijn voor het bestuiven van landbouwgewassen.

TIPS & TRICS

Tips om wespennesten te voorkomen, zijn er eigenlijk niet, zeggen wespenbestrijders. Het ophangen van ‘nepnesten’ om de indruk te wekken dat ergens al een wespenfamilie zit, werkt niet. ‘De enige die daaraan verdient, is de fabrikant.’

Er zijn wel tips om last van wespen te voorkomen:

* Dek eten dat buiten staat af.

* Geef wespen die op zoek zijn naar zoetigheid een alternatief (zoals een wespenval), op enige afstand van het terras.

* Wespen worden aangetrokken door geel en oranje. Dus probeer die kleuren te vermijden.

* Sla niet wild om je heen, dan voelen wespen zich bedreigd en vallen ze sneller aan.

* Bij een wespensteek: zuig het gif eruit, als dat gaat, en smeer de steek in met Azaron tegen de jeuk. De angel blijft doorgaans niet steken. Gebeurt dat toch, trek de angel eruit met bijvoorbeeld een pleister.

Dat de limonadeval een populair bestrijdingsmiddel is, is geen wonder: het is goedkoop, makkelijk en lijkt effectief. Maar de limonade trekt ook weer een heleboel wespen aan, waardoor je ze juist naar je omgeving toehaalt. ‘Zo wordt het dweilen met de kraan open,’ aldus Van Vliet.

Andere bronnen

Bovendien heeft de val ook niet altijd effect. Van Vliet: ‘Mensen denken dat wespen altijd op zoetigheid afkomen, maar dit geldt alleen in de voedingsperiode.’ Tijdens het voeden van de larven in het nest krijgen de werksters namelijk zoetstof binnen. Als de werksters ‘werkloos’ raken, moeten ze op zoek naar andere bronnen van zoetigheid. ‘Pas dan komen ze op ons eten af’, zegt Van Vliet.

Maar alle nadelen van een limonadeval maken een wespensteek niet minder pijnlijk. Die kan bovendien gevaarlijk zijn bij allergieën en voor kleine kinderen. Welke alternatieven zijn er?

Bepaalde geuren hebben een afwerend effect op wespen, schrijft Qing-He Zhang, hoofd onderzoek bij Rescue, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van milieuvriendelijke pesticiden. Zang voerde in 2012 een onderzoek uit waarbij het aantal wespen in vallen met lokstof vergeleken werd met het aantal in vallen waaraan ook bepaalde aroma’s toegevoegd waren. Bij het toevoegen van kruidnagel, citroengras en geranium bleef de val, ondanks de lokstof, leeg. Kanttekeningen: de geur is alleen bij hoge concentraties effectief en zal ook minder goed werken bij ongunstige weersomstandigheden, zoals wind.

Daarnaast onthouden wespen waar ze eten kunnen halen. ‘Het zijn slimme beestjes. Als je de oliën pas plaatst nadat ze de eettafel bezocht hebben, zullen ze het nog een tijdje blijven proberen’, stelt Van Vliet.

Mocht je uit reflex dan toch een wesp tegen de tafel slaan, zorg dan dat je de tafel schoonmaakt. Andere wespen komen af op de geur van de gifstoffen die de angel van de dode wesp uitstoot. Dit maakt ze zelfs extra alert en agressief.

null Beeld

Zit er een limiet aan het aantal mensen dat je kunt kennen? Wat bewijst de uitslag van een schriftelijke test eigenlijk? In onze Grote Vragen Podcast beantwoorden we ‘vragen waar je nooit over na hebt gedacht maar plotseling dolgraag een antwoord op wilt hebben’.

Meer over