Hoe een slechte film voor een zonnewagen zorgde

Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: de vonk.

Jasper van Kuijk
De zonneauto Nuna9 tijdens de presentatie van studenten van de TU Delft. Beeld anp
De zonneauto Nuna9 tijdens de presentatie van studenten van de TU Delft.Beeld anp

Ik zit begin 2000 in de gemeenschappelijke ruimte van mijn Delftse studentenhuis. Een hok van twee bij drie meter met een koelkast (voor bier), een bank (voor ons) en een te grote televisie (voor slechte films). Al zappende blijven we hangen op Race The Sun. Een wat voorspelbaar en sentimenteel drama over een stel misfits van een Hawaïaanse high school die meedoen met een race voor zonneauto's in Australië. Ik denk 'tof', installeer me en pak nog een biertje. Iets verderop in Delft kijkt werktuigbouwstudent Ramon Martinez naar dezelfde film en denkt: 'Tof! Hier wil ik aan meedoen.'

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Ruim een jaar later sta ik in de werkplaats te klussen aan het prototype voor mijn afstudeerproject en zie ik hoe op de werkbank naast me een medestudent bezig is met een wat vreemde stoel. Ik vraag wat hij maakt: 'De coureursstoel van een zonneauto. We gaan meedoen met de World Solar Challenge in Australië.'

'Sorry', vraag ik, 'de world wat?' Een half jaar later wint dit team uit het niets de eerste prijs in Australië. En donderdag won het voor de zevende keer. Inmiddels doen de drie Nederlandse technische universiteiten mee en kunnen we hun vorderingen volgen bij de NPO. Elk jaar gaan uit elk team weer nieuwe talenten aan de slag in de Nederlandse duurzame energiesector.

Maar dat wist Ramon Martinez niet toen hij die film zag. Hij wist niet of hij genoeg studenten bijeen zou kunnen brengen, laat staan de vijfenhalve ton die de auto uiteindelijk zou kosten. Maar hij wist wel dat dít was wat hij wilde doen.

Dit is niet de geplande productontwikkeling van de grote bedrijven, waarbij elk jaar een productportfolio gevuld moet worden. Dit is hoe kleine momenten - als je er oog voor hebt - de kiem kunnen leggen voor heel grote prestaties.

Als James Dyson, die naar de verstopte stofzak van zijn stofzuiger keek en dacht: 'dat kan beter', om vervolgens na jaren experimenteren door gevestigde stofzuigerfabrikanten te worden afgewezen en te denken: dan maak ik ze zelf wel. Of als Jacob van Lennep die een glas schoon duinwater nam in de Haarlemse duinen en daardoor geïnspireerd raakte om te zorgen voor een waterleiding naar Amsterdam, de eerste van Nederland.

Dus, wat let je, pak nú die afstandsbediening en zoek een slechte film.

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk

Meer over