Hoe denkt Bill Gates over euthanasie?

Mal ding toch, dat Internet, altijd weer verrassingen. Zit ik me ter voorbeiding van dit stukje eens even flink op de online pornografie te oriënteren, valt mijn oog op Infoseek, u weet wel, een van de grote zoekmachines....

Infoseek geeft geen antwoord, maar stuurt eerst een pagina met een waarschuwing. Of ik wel besef dat 'sex' een woord met volwassen inhoud is? En dat ik vanaf dat moment dus zelf heb gekozen om daarover meer te lezen.

Kan ik inkomen. Wie heeft er niet als klein ventje stiekem in de huisencyclopedie zitten zoeken naar 'sex' en 'kut' en 'neuken'? Besef dat de jeugd van tegenwoordig niet in de boekenkast kijkt, als hij wat wil weten, maar op het net, en je moet er niet aan denken, toch? Prima idee van Infoseek.

Althans, dat dacht ik. Verbijstering overmande me, toen ik besloot op eigen risico toch door te klikken. Wat blijkt? Ook als ik op eigen verantwoordelijkheid naar sites over seks vraag, houdt Infoseek het deksel nog steeds stevig op de beerput. Niks schoolmeisjes in spreidstand en beffende bodybuilders. Bij Infoseek verwijzen ze naar een handleiding voor safe sex, naar een kliniek tegen seksverslaving en, echt waar, naar een woordenboek van seks in de bijbel.

Kijk, dat zijn sites die je via andere zoekmachines van zijn leven niet als eerste aangereikt zult krijgen. Dat wil zeggen, nog niet. Een week geleden bespraken de grote Internet-jongens in München namelijk een voorstel voor een punten-systeem voor websites, dat een beetje vergelijkbaar is met de filmkeuring. Het voorstel wordt onder meer gesteund door America Online Europa, Microsoft, IBM, British Telecom en superuitgeverij Bertelsmann.

Eind vorige week gonsde het net van de verontwaardiging uit meer verlichte hoek over de perfide plannen. In strijd met de vrijheid van meningsuiting, zou het allemaal zijn. Een opstapje naar totale censuur, met als enige argument dat kinderen nodig tegen alle digitale vuiligheid beschermd moeten worden. Was getekend, de Global Internet Liberty Campaign, een groep van mensenrechtenorganisaties en andere strijders voor vrije expressie, waaronder de Nederlandse provider XS4ALL uit Amsterdam.

En laat ik eerlijk zijn: ik weet het zo net nog niet. Via concurrenten van Infoseek krijg ik in een oogwenk zo gemakkelijk haarscherpe copulatiescène's op mijn monitor, desgewenst in combinatie met levensecht martelen en ranzige teksten, dat een beetje restrictie geen kwaad zou kunnen.

Maar anderzijds zou inderdaad het hek van de dam zijn, als de heren Gates en Bertelsmann gaan bepalen wat ik wel en niet te zien kan krijgen. En vooral: zonder dat ik ergens kan inzien wat ik niet te zien krijg en waarom eigenlijk.

Let op mijn woorden: Infoseek is ons voorland. Het meldt in zijn kleine lettertjes ('why we are better') inderdaad dat het actief probeert de grootste vuiligheid buiten de deur te houden. Maar wat, is geheim.

Hoe, kortom, denken ze daarginds precies over euthanasie? Over genetische manipulatie? Het koningshuis? Of de medische inzichten aangaande fist fucking?

Ik bedoel maar.

Meer over