High-techbedrijven AND en Ring in de problemen

Het gaat niet goed met de nieuwe kleine IT-bedrijven op de Amsterdamse beurs. Zowel de elektronische uitgever AND International Publishers als het softwarebedrijf RingRosa!...

Van onze verslaggeefster

Beide bedrijven gaan fors reorganiseren en vervangen het bestuur. RingRosa! gaat onderhands nieuwe aandelen plaatsen bij institutionele beleggers en AND hoopt een lening te plaatsen bij Amerikaanse investeerders.

Het Rotterdamse AND schat dat het verlies in 1999 is opgelopen tot 15,4 miljoen gulden, tegen ruim 2,8 miljoen een jaar eerder. Ook de omzet is gestegen, van 61,6 miljoen in 1998 naar 77 miljoen in 1999. Het verlies uit gewone bedrijfsuitoefening bedraagt elf miljoen gulden. In de cijfers van vorig jaar neemt AND een reorganisatielast op van elf miljoen gulden.

Door alle verliezen is het eigen vermogen van AND drastisch geslonken, maar het bedrijf verwacht dat dit cijfer voorlopig nog in het zwart geschreven kan worden. Thans bedraagt het eigen vermogen nog zo'n twee miljoen gulden. Om de financiële positie te verbeteren, wil het bedrijf een lening afsluiten bij een Amerikaanse groep investeerders die later kan worden omgezet in aandelen ter waarde van 3,5 miljoen dollar (7,5 miljoen gulden).

Het verlies van vorig jaar is onder meer het gevolg van de tegenvallende resultaten van de reorganisatie. Hierbij verplaatste AND bijvoorbeeld het eenvoudige data-invoerwerk naar Ierland en India, waar de lonen lager liggen. Lagere inkomsten uit het elektronisch uitgeven, CD-roms en geografische informatiesystemen maken het verlies compleet.

De post van directeur is vacant, omdat de huidige topman H. Abbink zich (als directielid) volledig gaat richten op het uitbouwen van de Internet-activiteiten. AND praat momenteel met externe kandidaten voor de functie.

AND maakt (geografische) luchtvaart-, wegen- en adresgegevens geschikt voor toepassing op het Internet. Deze toepassingen zijn nu al goed voor 40 procent van de omzet, maar de onderneming wil dat aandeel verder uitbouwen. Daarom zet AND de bedrijfsonderdelen AND Identification (met onder meer smart cards) en AND Cartographic Publishing (het in boekvorm publiceren van geografische informatie) in de etalage. AND is actief in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en de VS.

RingRosa! is minder specifiek over de oplopende verliezen, maar meldt dat in tegenstelling tot optimistische voorspellingen eind vorig jaar toch een flink verlies is geleden over het laatste kwartaal van 1999. Verder is het verlies over het jaar als geheel nog groter dan in 1998, toen RingRosa! 12,3 miljoen gulden verloor.

De nieuwe directeur H. Hovestad is vérgaande herstructureringen begonnen. Hij verkoopt twee dochterbedrijven, waarmee de loonlijst van het bedrijf veertig arbeidsplaatsen korter wordt. Na de verkoop telt RingRosa! nog tachtig werknemers.

Hovestad verwacht de dochters met winst te verkopen. Die winst wil hij 'in het bedrijf investeren', evenals een onbekende hoeveelheid geld die hij wil ophalen met een onderhandse emissie van aandelen.

Onderdeel van de reorganisatie is ook dat oprichter en bestuursvoorzitter Job Bruggeman vervroegd vertrekt, evenals financieel directeur Jacques Aalders. Deze laatste wordt vervangen door Hans Pauli.

Meer over