Het weer houdt zich niet aan de timing van het KNMI

Het noodweer was minder zwaar dan voorspeld. In Warmenhuizen viel wel een dode...

Van onze verslaggeverJan Hoedeman Jan Hoedeman

amsterdam De heetste dag van het jaar ontaardde gisteren niet in het voorspelde zware noodweer. Het KNMI had gisterochtend een weeralarm afgekondigd. Het noodweer met zware windstoten van 110 kilometer per uur zou vanaf het begin van de middag vanuit Zeeland naar het noordoosten trekken.

Pas in de avond kwam vanuit het westen een lint van enkele honderden kilometers met zwaar weer.

Volgens KNMI-woordvoerder Cees Molenaars waren donderdagochtend om kwart voor acht meteorologen van zowel commerciële weerstations als het KNMI het eens: een weeralarm leek gerechtvaardigd. ‘Het weer dat we zagen aankomen, bevatte alle ingrediënten voor zeer zware windstoten en onweer’, aldus Molenaars.

Het kwetsbare punt in de voorspelling is de timing. Omdat het slechte weer veel later kwam, werd de avondspits niet ontregeld. En het latere tijdstip had ook gevolgen voor de intensiteit van het weer.

De reden dat het KNMI ook overging tot het weeralarm was dat veel mensen door het mooie weer op pad gingen. Volgens Molenaars maakt het KNMI behalve een meteorologische weging ook een maatschappelijke.

Tal van evenementen hielden rekening met het verwachte noodweer. Het Lowlands Festival deed de camping eerder open voor de kampeerders om te voorkomen dat ze in de regen hun tent moesten opzetten. Een kinderkamp met 1.500 deelnemers in IJsselstein werd opgebroken. In het Noord-Hollandse Warmenhuizen werd een 45-jarige vrouw tijdens het binnenhalen van de koeien dodelijk door de bliksem getroffen.

Meer over