InzichtRuimtevaart

Het toenemend belang van de dollar in onze verkenning van de kosmos

null Beeld AP
Beeld AP

‘We kwamen in vrede voor de hele mensheid’, stond in 1969 op de metalen plaat die astronauten van de befaamde Apollo 11-missie achterlieten op de maan. Een tekst uit een lang vervlogen tijd, nu we met de lancering van de bemande Crew Dragon definitief het tijdperk van de commerciële ruimtevaart zijn ingevlogen.

Dat toenemend belang van de dollar in onze verkenning van de kosmos wordt hier treffend gevangen door astronauten Robert Behnken, Douglas Hurley en Chris Cassidy op de torenhoge Nasdaq-schermen op Times Square, New York. Aan boord van het ISS lieten ze dinsdag live de gong klinken om de handelsdag op de gelijknamige beurs te openen.

Het einde, dus, van onze altruïstische kosmische verkenningsdrang? Mwah: ook in de jaren zestig en zeventig werd het vuur onder de raketten eerder opgestookt door nationale prestige en de Koude Oorlog, dan door een onbedwingbare hang naar het onbekende. Ondertussen droomt SpaceX-ceo Elon Musk hardop dat zijn bedrijf het zonnestelsel gaat ontsluiten voor menselijke verkenning. Hij hoopt mensen zelfs ooit naar Mars te brengen. Reclamepraatje of niet: misschien kun je dollar en verkenning toch niet helemaal loskoppelen.

Meer over