Herstart deeltjesversneller LHC weer iets later

De deeltjesversneller LHC bij Genève wordt eind september weer in gebruik genomen. De Large Hadron Collider heeft dan een jaar stilgelegen....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

De beheerder van de LHC, het Europees centrum voor kernonderzoek CERN, spreekt van een krap, maar verantwoord en voorzichtig tijdschema voor het opstarten van de deeltjesversneller. Het schema werd vorige week opgesteld door technische specialisten tijdens een bijeenkomst in Chamonix.

Het besluit van CERN betekent nog eens zes weken oponthoud voor de wetenschappers die op zoek zijn naar het Higgs-boson, een nog niet waargenomen elementair deeltje dat ‘moet’ bestaan om het standaardmodel van de deeltjesfysica kloppend te maken.

De onderzoekers willen het Higg-boson aantonen door deeltjes met ongekende snelheid tegen elkaar te laten botsen.

De LHC kreeg kort na de opening vorig jaar te kampen mankementen. Er vond kortsluiting plaats tussen twee van de supergeleidende magneten die helpen deeltjes met bijna de snelheid van het licht door de 27 kilometer lange tunnel van de deeltjesversneller te jagen. Door de storing ontstond een elektrische vlamboog die een heliumleiding doorboorde. De helium dient om de magneten af te koelen.

Er zijn nu reparaties en verbeteringen uitgevoerd aan de LHC, onder meer door de installatie van kleppen die de schade aan de versneller moeten beperken als er zich opnieuw ergens kortsluiting voordoet. Dit jaar zullen die kleppen in vier van de acht secties van de LHC worden aangebracht, volgend jaar in de resterende vier delen.

De Atlas-detector, onderdeel van de LHC-deeltjesversneller van Cern. (Foto CERN) Beeld
De Atlas-detector, onderdeel van de LHC-deeltjesversneller van Cern. (Foto CERN)
Meer over