Hazelnootpasta met minder suiker, hoe goed is dat eigenlijk?

Blue Band heeft een hazelnootpasta op de markt gebracht met 80 procent minder suiker. Hoe goed is dat eigenlijk?

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Blue Band? Dat is toch een margarinefabrikant?

Klopt. Maar margarine bestaat voornamelijk uit vet en hazelnootpasta ook. Het is dus een verwant product.

Die 80 procent minder suiker klinkt goed.

De meeste hazelnootpasta's bevatten meer dan 50 procent, ruim de helft, suiker. Hier is de suiker grotendeels vervangen door caloriearme zoetstoffen: erythritol en de modieuze steviolglycosiden, in de wandelgangen 'stevia' genoemd. Ze gelden beiden als 'natuurlijke zoetstoffen': erythritol zit van nature onder meer in vruchten en stevia is een natuurlijk zoet bestanddeel in de steviaplant. Er is discussie of zulke zoetstoffen nu beter zijn dan kunstmatige zoetstoffen als aspartaam, maar alle zoetstoffen zijn gezonder dan suiker.

null Beeld RV
Beeld RV

Maar er zit nog wel veel vet in.

Inderdaad, net als in andere hazelnootpasta's: zo'n 36 procent. Dat vet bestaat vooral uit koolzaad- en palmolie en komt nauwelijks uit de hazelnoten: daar zitten er niet genoeg van in. Jammer genoeg zet Blue Band er niet bij wat de verhouding van de oliesoorten is. Koolzaadolie is gezond, onverzadigd vet, palmolie is grotendeels verzadigd. Maar het totale gehalte aan verzadigd vet valt mee: 7,3 procent, minder dan Nutella (11 procent).

Hazelnootpasta met minder suiker

Prijs: 350g euro 3,19
Oordeel: *****
Verkrijgbaar: supermarkt

Dus er zitten nog net zoveel calorieën in.

Minder. De Blue Band pasta bevat 444 kcal per 100 gram. Nutella bijvoorbeeld bevat 546 kcal. Maar echt caloriearm is deze pasta ook niet. Het gezondheidsvoordeel zit 'm vooral in minder suiker.

Proef je niet een verschil met gewone suiker?

Gelukkig zit er meer erythritol in dan stevia. Erythritol smaakt bijna net als suiker, stevia heeft een behoorlijk bittere bijsmaak: het wordt bijna nooit puur gebruikt. Suiker geeft hazelnootpasta ook 'body' en structuur; dat heeft Blue Band opgelost door fructo-oligosacchariden toe te voegen, oplosbare voedingsvezels met een zachtzoete smaak.

Interessant, maar ik wil eigenlijk weten of de pasta lekker is.

De pasta is minder zoet dan gewone hazelnootpasta en heeft een goede hazelnoot-cacaosmaak. Ik ben een fan.

Hoe zit het met de duurzaamheid?

In hazelnootpasta's zit flink wat palmolie, omdat dat goedkoop en lekker stevig is. Tropische palmolieplantages zijn verantwoordelijk voor grootschalige ontbossingen. Moederbedrijf Unilever beweert koploper duurzaamheid te zijn en ook duurzame palmolie te gebruiken, maar daar heeft een rapport van Investico, het platform voor onderzoeksjournalistiek, onlangs behoorlijk wat op afgedongen. Voor koolzaad- of zonnebloemolie wordt geen bos gekapt.

Meer over