Inzicht22 duizend jaar oude grottenbeer

Grottenbeer, inclusief neus en tanden, uit de permafrost gevist

Redactie
Het gevonden dier is naar schatting 22 duizend jaar oud. Beeld AP
Het gevonden dier is naar schatting 22 duizend jaar oud.Beeld AP

Russische rendierherders zijn op een verrassing gestuit: ze vonden in de smeltende permafrost op het Bolsjoj Ljachovski-eiland het vrijwel complete lichaam van een naar schatting minstens 22 duizend jaar oude grottenbeer.

De tanden en zelfs de neus van de beer waren nog intact – opmerkelijk: normaal blijven er alleen botten over.

Eerder haalden wetenschappers al mammoeten, wolharige neushoorns en leeuwen in uitzonderlijk goede staat uit de permafrost op het Russische eiland. ‘Door de koude en droge omstandigheden die in de ijstijd op deze steppe heersten, hebben bacteriën niet de kans gehad om het gebruikelijke verrottingsproces te starten’, zegt Dick Mol, onderzoeksmedewerker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hierdoor zijn de lichamen in goede staat ingevroren. Nu, duizenden jaren later, onthult de smeltende permafrost waar de dieren zich bevinden.

Hoe oud het lichaam is en tot welke berensoort het behoort, zal verder onderzoek van de Staatsuniversiteit van Jakoetsk moeten aantonen. ‘Aan de foto’s te zien zou het ook een bruine beer kunnen zijn’, zegt Mol, ‘een minstens net zo spectaculaire vondst.’

Meer over