Grote aardbeving ligt op de loer bij Sumatra

Bij de Mentawai-eilanden voor de kust van Sumatra kan zich ieder moment een grote aardbeving voordoen. Dat stellen seismologen die de aardbevingen van 2007 in het gebied vergeleken met krachtiger aardbevingen in 1797 en 1833 op dezelfde plek....

De Mentawai-eilanden liggen op de beruchte plaatgrens waar de Indisch-Australische plaat onder de Sunda plaat schuift. In 2004 veroorzaakte een aardbeving bij deze grens de tsunami die in Zuidoost-Azië aan meer dan tweehonderdduizend mensen het leven kostte. Het epicentrum lag toen bij Banda Atjeh.

De seismologen beweren dat bij twee aardbevingen op 12 september 2007 slechts 25 procent van de energie vrijkwam die sinds 1833 bij de Mentawai-eilanden moet zijn opgebouwd.

Zij berekenden dit aan de hand van GPS- en radarmetingen van het gebied en de tijdsduur van de trillingen in 2007. Uit de gegevens bleek dat de meest recente aardbevingen veroorzaakt werden door een klein deel van de bewegende platen in het gebied. De opgebouwde seismische energie bij de Mentawai-eilanden is volgens de onderzoekers groot genoeg om ieder moment een grote aardbeving te kunnen veroorzaken.

Aan het onderzoek werkten wetenschappers van onder meer het California Institute of Technology en de Universiteit van Glasgow mee. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Meer over