NieuwsBeschermen biodiversiteit

Groep landen moet eenderde van de aarde beschermen tegen uitsterven dieren en planten

Een groep van 50 landen steunt een plan voor het beschermen van 30 procent van de aarde om de achteruitgang van de natuur en het uitsterven van soorten tegen te gaan. Dat hebben ze maandag bekendgemaakt op One Planet Summit, een topconferentie over natuur en biodiversiteit.

Ben van Raaij
Ontbossing in Congo. Beeld EPA
Ontbossing in Congo.Beeld EPA

De belofte is een voorschot op de VN-Conventie voor Biodiversiteit (COP15) in oktober in Kunming, China, waar natuurdoelen worden vastgesteld voor de komende tien jaar. De top moest vorig jaar worden uitgesteld vanwege de coronapandemie. Om diezelfde reden werd de VN-klimaattop in Glasgow verschoven naar november.

Zesde uitstervingsgolf

Menselijke activiteiten zoals landbouw, ontbossing en vervuiling zijn volgens wetenschappers drijvende krachten achter de zogenaamde zesde uitstervingsgolf en de ineenstorting van ecosystemen die onmisbaar zijn voor het voortbestaan van mens en dier. Stringente bescherming van grote delen van de aarde is daarom geboden.

De ‘High Ambition Coalition for Nature and People’, geleid door Costa Rica, Frankrijk en Groot-Brittannië, wil dat de biodiversiteitstop in Kunming afspreekt dat in 2030 minstens 30 procent van al het land en de oceanen opzij is gezet voor natuurbescherming. Dat moet de kern vormen van een ‘Akkoord van Parijs’ voor de natuur.

Wereldleiders bespraken op de One Planet Summit (die virtueel in Parijs werd gehouden onder auspiciën van de VN en de Wereldbank) naast de bescherming van de natuur ook zaken als het bevorderen van ecologische landbouw, de verduurzaming van de voedselproductie, het verruimen van fondsen voor natuurbescherming en het ophelderen van de verbanden tussen natuurverwoesting en infectieziekten bij mens en dier.

De Franse president Emmanuel Macron spreekt tijdens de VN-Conventie voor Biodiversiteit. 
 Beeld AFP
De Franse president Emmanuel Macron spreekt tijdens de VN-Conventie voor Biodiversiteit.Beeld AFP

Actueel

Die verbanden zijn vooral actueel vanwege de coronacrisis. Onderzoekers nemen aan dat het covid-19-virus zijn oorsprong heeft in de niet-duurzame manier waarop mensen met de natuur omgaan, met name door het kappen en openleggen van bossen en het stropen, verhandelen en opeten van wilde dieren. Het coronavirus is van dier op mens overgegaan, als is niet zeker via welk dier. Een team van de WHO gaat dit in China onderzoeken.

Centraal op de top staat ook het verband tussen de bescherming van de natuur en de strijd tegen de opwarming van de aarde. Beide problemen zijn volgens de VN nauw verbonden, en de oplossingen ook. ‘We weten we de klimaatverandering niet kunnen aanpakken zonder tegelijk onze inspanningen om de natuur te beschermen en herstellen enorm op te schroeven’, aldus de Britse minister van milieu Zac Goldsmith.

Aan de eendaagse top deden talloze wereldleiders mee, onder wie de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Boris Johnson, de Chinese vice-premier Han Zheng, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en VN-secretaris-generaal António Guterres. Ook premier Mark Rutte nam deel. Afwezig waren leiders van landen als Brazilië, India, Rusland en de VS.

Terra Carta

De Britse prins Charles riep het internationale bedrijfsleven in de aanloop naar de One Planet Summit op meer te investeren in de gezondheid van planeet en mensheid door mee te doen aan een maandag gelanceerd duurzaam financieel handvest, de Terra Carta (naar de middeleeuwse Magna Carta). Ondertekenaars van het charter sluiten zich aan bij meer dan 100 actieplannen voor klimaat en biodiversiteit. Ook wil het charter 10 miljard dollar bijeenbrengen om vanaf 2022 in de natuur te investeren via de Natural Capital Investment Alliance.

Een aanpalende bijeenkomst ging over het vinden van geld voor het Afrikaanse ‘Great Green Wall Project’. Dit in 2007 gestarte initiatief wil de uitdroging in de Sahel tot staan brengen door een 7000 kilometer lange ‘muur’ van bomen aan te planten van Senegal aan de Atlantische Oceaan tot Djibouti aan de Golf van Aden.

Meer over