Googlecomputer wint vijfde en laatste partij tegen wereldkampioen Go

De veelbesproken Go-tweekamp tussen de Google-computer AlphaGo en de Zuid-Koreaanse Go-wereldkampioen Lee Sedol is geëindigd in 4-1 voor de machine. De computer won dinsdag de vijfde en laatste partij.

redactie
null Beeld EPA
Beeld EPA

De twee speelden een best-of-five. Door drie keer op rij te winnen was de Google-software zaterdag al zeker van de eindzege. Sedol wist zondag uiteindelijk een spelletje te winnen maar beet dinsdag wederom in het stof.

Computers die mensen verslaan in spellen is niet nieuw - IBM's Deep Blue won bijna twintig jaar geleden al van schaakmeester Gary Kasparov. Maar Go, het klassieke Chinese bordspel met biljoenen mogelijke zetten, is veel complexer dan schaken. Het is bovenal een intuïtief spel, iets waarvan werd gedacht dat het voorbehouden was aan de mens, niet de robot. Experts hadden de kansen van AlphaGo vooraf geschat op 50 procent.

Doorslaggevend voor de overwinningen van AlphaGo is zijn zelflerend karakter. Het team van Google heeft de computer met een aantal systemen laten trainen en daarvan laten leren. Zo hebben ze de machine een professionele go-speler laten nadoen en partijen laten spelen tegen een oudere versie van zichzelf.

Meer over