Google wil eigen smartphones maken: koopt deel van HTC

Alphabet, het moederconcern van Google, betaalt 1,1 miljard dollar (900 miljoen euro) voor een deel van de smartphonetak van het Taiwanese HTC. Het techbedrijf koopt daarmee vooral expertise in: het bedrijf krijgt voor dat bedrag een belangrijk deel van de werknemers van HTC en intellectuele eigendommen.

Google's hardware-baas Rick Osterloh schudt de hand met HTC-baas Cher Wang Beeld reuters
Google's hardware-baas Rick Osterloh schudt de hand met HTC-baas Cher WangBeeld reuters

Google doet hiermee een nieuwe poging zelf smartphones te maken. HTC gaat ondertussen gewoon door met het maken van smartphones. Het bedrijf is daar de laatste jaren niet succesvol in geweest. Dat was ooit anders. Jaren liep het in 1997 opgerichte HTC voorop met goede en innovatieve Android-smartphones. De HTC Dream was in 2008 zelfs de eerste Android-telefoon. Het apparaat met uitschuifbaar toetsenbord kreeg nog goede opvolgers, daarna ging het mis.

Het recente nieuwe topmodel U11 werd eindelijk weer eens goed ontvangen, maar het marktaandeel van HTC blijft maar dalen en schommelt nu ergens tussen een schamele half en 1 procent. Op het hoogtepunt in 2011 was dat bijna 9 procent. In het geweld van Apple, Samsung en Huawei lukt het HTC niet meer een rol van betekenis te spelen.

Het allereerste Android-toestel werd gemaakt door HTC: de Dream uit 2008 Beeld Wikipedia
Het allereerste Android-toestel werd gemaakt door HTC: de Dream uit 2008Beeld Wikipedia

Eerste Android-telefoon

HTC en Google hebben samen een geschiedenis. Niet alleen met die eerste Android-telefoon, maar ook daarna. Zo zette HTC een aantal producten in elkaar die het Google-logo mochten dragen. Ook de huidige Pixel-telefoons (niet in Nederland op de markt) van Google zijn HTC-toestellen met een Google-logo.

Volgende maand kondigt Google twee nieuwe Pixel-telefoons aan, waarvan de kleine variant ook weer door HTC wordt gemaakt. Het team ontwerpers en andere specialisten van HTC dat zich hiermee heeft beziggehouden, komt nu bij Google in dienst. Het gaat om zo'n tweeduizend mensen, die in Taiwan blijven werken. Hetzelfde aantal blijft over voor HTC, dat naast smartphones ook virtualrealitybrillen maakt.

HTC U11 Beeld HTC
HTC U11Beeld HTC

Apple

Net als de grote concurrent Apple wil Google zelf smartphones ontwerpen, van begin tot eind. Door zijn besturingssysteem voor mobieltjes Android gratis beschikbaar te stellen aan fabrikanten, is Google oppermachtig geworden. Zo'n 85 procent van alle smartphones draait op Android.

Apple heeft echter het grote voordeel dat het zowel de hardware als de software in handen heeft, waar Google te maken heeft met veel verschillende telefoontjes van diverse fabrikanten die allemaal net wat anders werken. De toekomstige eigen telefoons zullen het uithangbordje moeten worden van de mogelijkheden die Android biedt, zonder het chaotische gedoe met het inhuren van telkens weer andere hardware-partners.

Roberta Cozza, analist van onderzoeksbureau Gartner, noemt het dan ook een 'slimme zet' van Google. 'Op deze manier krijgen ze de hele keten in handen.' Smartphones zijn volgens haar onderdeel van een breder assortiment producten dat Google aan de man wil brengen, zoals de Home-speakers, waar Google al eerder mee kwam. Ook kocht Google een paar jaar geleden Nest, dat slimme thermostaten, camera's en deurbellen maakt. Voor HTC is het volgens Cozza een minder positief verhaal: 'Het is me niet duidelijk wat HTC nog in de smartphone-markt te zoeken heeft.'

De inlijving van de HTC-expertise is de tweede grote poging van Google het heft in eigen hand te nemen op het gebied van smartphones. In 2011 kocht Google voor bijna 13 miljard dollar Motorola, om het drie jaar later voor een fractie van dit bedrag door te verkopen aan het Chinese Lenovo. Met de gedeeltelijke aankoop van HTC pakt Google het nu anders aan.

De Google Home en op de achtergrond een Google Pixel telefoon uit 2016 Beeld ap
De Google Home en op de achtergrond een Google Pixel telefoon uit 2016Beeld ap
Meer over