Geslaagde Marsreis brengt India aan kop in Aziatische ruimtewedloop

Ze glommen van trots, de Indiase premier Narendra Modi en zijn team wetenschappers, gisteren in de Zuid-Indiase stad Bangalore. Een aantal minuten daarvoor had India als eerste Aziatische land succesvol een satelliet in een baan om Mars gekregen. Het land pakt daarmee de koppositie in de Aziatische ruimtewedloop.

De ruimtesonde die India gisteren in een baan om Mars bracht, de satelliet Mangalyaan.Beeld epa

Tien maanden deed Marssonde Mangyalaan (Hindi voor Marsschip, red.) over de reis naar Mars. De sonde werd begroet op Twitter door het Amerikaanse Marsvoertuig Curiosity. De Indiase satelliet groette vriendelijk terug en vandaag stuurde de sonde de eerste foto's van het rode Marsoppervlak door. Het was het zichtbare bewijs voor de Indiërs van het succes van de missie. India is het eerste land dat bij de eerste poging Mars weet te bereiken.

De VS hadden twee pogingen nodig voordat een missie in 1964 naar de rode planeet als een succes kon worden beschouwd, de Russen konden bij missie nummer elf in 1971 pas juichen. Japan zijn eerste en enige poging in 1998 strandde omdat het ruimtevaartuig niet genoeg brandstof bij zich had en in 2011 mislukte een Chinees-Russische Marsmissie.

Ruimtewedloop
India troeft met de geslaagde poging ook de regionale concurrentie af en Indiase media deinsden niet terug dat feit te benadrukken. Zo rakelde de Hindustan Times fijntjes de mislukte missies van Japan en China nog eens op.

De reden voor het uiten van die nationale trots? Aziatische landen, en dan voornamelijk China en India, zijn de afgelopen jaren verwikkeld in een ware ruimtewedloop. Tot gisteren was China overduidelijk de bovenliggende partij in die race. het land versloeg India met een eerste bemande ruimtevlucht in 2003 en slaagde er in 2007 ook eerder dan India in een missie naar de maan te sturen.

De eerste foto die de Indiase Marssonde vandaag naar de Aarde stuurde.Beeld afp

Nationale trots
De strijd tussen tussen China en India vertoont gelijkenissen met de 'space race' tussen de VS en Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog, waarbij patriottisch wedijveren een katalysator was in het verkennen van de ruimte. Niet toevallig kwam de aankondiging van de Indiase Marsmissie enkele maanden na de mislukte missie van China.

In zijn toespraak na de succesvolle missie deed premier Modi gisteren ook geen moeite zijn nationale trots te onderdrukken. 'We hebben de grenzen van menselijk ondernemen en menselijke verbeelding overschreden', zei hij triomfantelijk. 'De route die wij hebben genomen was bij slechts weinigen bekend. We hadden de kansen tegen. Van de 51 missies zijn er 21 geslaagd, maar we hebben overwonnen. Dit is een glimmend symbool van wat wij kunnen als natie.'

Goedkoper dan een Hollywoodfilm
Daarnaast was de Indiase Marsmissie de goedkoopste reis naar Mars ooit. Volgens de Indische ruimteorganisatie ISRO kostte het project in totaal 74 miljoen dollar. Dat is bijna tien keer goedkoper dan NASA-sonde MAVEN, die maandag bij Mars aankwam (671 miljoen dollar). De Indiase sonde is zelfs goedkoper dan de Oscarwinnende ruimtefilm 'Gravity', die 100 miljoen dollar kostte. Dat benadrukte premier Modi in juni al eens vrolijk.

Maar hoe lang India kan genieten van de koppositie in de Aziatische ruimtewedloop, is onduidelijk. Het volgende hoofdstuk dient zich alweer aan. China landde afgelopen december op de Maan met een rover en kondigde aan op termijn, voor het eerst sinds de jaren zeventig, mensen op de maan te willen zetten. Maar vooralsnog blijft Mars het territorium van India.

Indiase schoolkinderen vieren de succesvolle missie naar Mars.Beeld afp
De Indiase premier Modi (rechts, rood kledingstuk) feliciteert wetenschappers in Bangalore.Beeld epa
Infographic Indiase MarssondeBeeld MCT
Meer over