‘Genetische zelftests voorbarig en misleidend’

De genetische zelftests die bedrijven aanbieden op internet, deugen niet. De uitkomsten zijn 'voorbarig en misleidend'. Dat concluderen onderzoekers van Erasmus MC en een Amerikaanse groep na vergelijkend onderzoek donderdag in het American Journal of Human Genetics....

Het is de eerste keer dat de wetenschappelijke basis van commerciële dna-tests voor consumenten is onderzocht. De tests worden vooral verkocht door Amerikaanse bedrijven, voor prijzen van 300 tot 1000 dollar.

De zelftests meten volgens de bedrijven op basis van een dna-monster of de klant risico loopt op bepaalde ziekten. Ze maken een genetisch profiel door bij een aantal genen te kijken welke variant de klant heeft. De bedrijven koppelen aan de uitkomst gezondheids- en dieetadviezen. Soms proberen ze daar ook nog eigen voedingssupplementen bij te verkopen.

De onderzoekers hebben gekeken of de genen waarmee de tests werken, inderdaad het risico op bepaalde ziekten verhogen. Daar blijkt in veel gevallen geen wetenschappelijk bewijs voor te zijn.

Van de in totaal 56 genen die de bedrijven gebruiken en die verband zouden houden met het ontstaan van ziektes als diabetes, osteoporose en hart- en vaatziekten, blijken er 24 niet voor te komen in de literatuur. Van de overige 32 genen blijkt slechts 38 procent een ‘statistisch relevante relatie’ te hebben met een ziekte. Soms gaat het om een heel andere ziekte dan de bedrijven claimen.

Complexe ziektes, waarbij meerdere genen betrokken zijn, kunnen bovendien nog helemaal niet vanuit het dna worden voorspeld, zegt onderzoekster Cecile Janssens van Erasmus MC. ‘Je kunt alleen zeggen: u heeft op dit gen die variant. Dat zegt niks. Daar voorspellingen op baseren is niet meer dan wat een waarzegster doet. U en ik kunnen op die manier ook wel een bedrijfje beginnen.’

De zeven onderzochte zelftests zijn van de bedrijven Genelex, Genovations, Genosolutions, Integrative Genomics, Salugen, Sciona en Suracell. Niet onderzocht zijn tests van DNA Direct, Decode en de nieuwste aanbieder, 23andMe.

Zaterdag in Kennis: Foute genen, foute conclusies, foute adviezen

Meer over