GEACHTE REDACTIE

Het woord van God zou ver afstaan van het alledaagse volgens Liesbeth Wytzes (Forum, 4 december). Ik denk dat zij het begrip alledaags verward met het begrip hedendaags....

Alledaags

Om deze alledaagse dingen leesbaar en begrijpelijk te houden is het zaak een betrouwbare vertaling (en dus een interpretatie naar het heden) te maken van de inhoud. Dat Nico ter Linden daar volgens Wytzes niet in geslaagd is, is jammer, maar dat doet niets af aan het feit dat veel situaties in de bijbel zeer herkenbaar zijn en voor veel mensen een belangrijke leidraad in hun leven vormen. Het verhaal mag zich dan afspelen in lang vervlogen tijden, in een goede bijbelvertaling blijven alledaagse dingen herkenbaar als alledaagse dingen.

DRIEHUISLinda Korpershoek

Beatmis

Liesbeth Wytzes refereert in haar kritiek op de bijbelvertaling van Nico Ter Linden ook aan de beatmis van weleer 'die in een vlaag van oecumenische verstandsverbijstering ook de gereformeerde kerken aandeed'. Zij kwalificeert die als een 'bij voorbaat tot mislukken gedoemde poging de jeugd naar de kerk te krijgen'.

Tegenover haar waarneming wil ik mijn ervaring stellen, dat de kerk van de beatmis wél voller werd en dat de ouders níet wegbleven. Hele gezinnen stroomden binnen, jong én oud tot zeer oud en de kerken waren afgeladen, vergelijkbaar met de Kerstnacht. Deze jongerenkoren konden de vraag nauwelijks aan; sommige bestaan nog en hebben hun zilveren jubileum er al opzitten.

Toegegeven, slechts een klein percentage van de toenmalige jeugd heeft er de inspiratie uit geput ten behoeve van de opvoeding van hun eigen kinderen nu. Maar toch. . .

BUSSUMPia ten Hagen

ArenA

Enkele weken geleden werd in het Achterhoekse Dinxperlo een discotheek geopend met de naam Achterhoek ArenA. Overigens is die naam al veranderd in Groland ArenA. Niks aan de hand, gewoon een dwaas die geen originele naam kan verzinnen, dacht ik. Vorige week werd het ernstiger. In Silvolde (ook Achterhoek) opende een videotheek die zich Mega Video Arena noemt en in Zelhem, onder de rook van Doetinchem, is Scheffer Badkamers verbouwd tot Badkamer ArenA.

Ik ben geen trendwatcher, dus als mij dit opvalt moet er wat aan de hand zijn. Is deze Arena/A-trend landelijk? Of is het een Achterhoeks verschijnsel? Met dank aan de successen van De Graafschap? Waarom dan niet 'Videotheek Vijverberg' of 'Vijverberg Badkamers?'

ULFTHelmoed van Eck

Naam

Nieuwe naam voor ArenA: SfkatA. 'Stadion formerly known as Arena'.

DEN HAAG J. Haasnoot

Schokkend

Schokkend dat zaken zoals de beruchte Dutroux-zaak gebeuren. Schokkend dat iedereen zo geschokt reageert, alsof het om iets nieuws en zelden voorkomends gaat.

Schokkend dat er een ware heksenjacht op pedofielen geopend lijkt te gaan worden. Schokkend dat zo pedant met het beschuldigende vingertje gewezen wordt naar de Belgen.

Schokkend dat men zo verward en ondersteboven is: alsof niet allang duidelijk was voor een ieder die op wil letten dat vele kinderen de dupe zijn en blijven van seksuele exploitatie puur om de vette winst die er mee gemaakt kan worden.

Maar het schokkendst van al is een berichtje in de Volkskrant (30 november): dat Nederland tegenhoudt dat het bezit van kinderporno voor eigen gebruik strafrechtelijk vervolgt gaat worden in de Europese Unie.

UTRECHTPetra Deij

Hout

In het artikel 'Natuurlijk bruin in een schoenendoos' (de Volkskrant, 4 december) wordt meerdere malen het woord vengé gebruikt.

Meer dan veertig jaren heb ik les gegeven in bouwmaterialen en jaarlijks kwamen de diverse houtsoorten ter sprake. Vengé als houtsoort is mij onbekend, ook in mijn studieboeken komt dat woord niet voor. Wel bestaat de donkerbruine tot bruinzwarte houtsoort millettia laurenti die ook wel awong en wengé wordt genoemd.

OOSTERHOUTW.J. van Weerden

Musken

L. Lets uit Zwolle (Geachte Redactie, 2 december) en T. Hesp uit Amsterdam (Geachte Redactie, 4 december) stellen voor, ter vervanging van het begrip 'stelen uit nood', de taal te verrijken met woorden als 'muskenshoppen' en 'bisshoppen'.

Wij (in Den Haag) 'musken' gewoon. Zoals bijvoorbeeld in: 'Ik heb van de week de Bijenkorf gemuskt!

Want dat zo'n brood niet opschiet begrijpt het episcopaat als eerste.

DEN HAAGToy van Nooijen

Meer over