Game van de week: PlayerUnknown's Battlegrounds, een afvalrace met honderd katten en muizen

De grootste verrassing van 2017 is een baanbrekende game, die nog in de steigers stond toen hij in de handen van gamers kwam en tot een overweldigend succes uitgroeide. Gamen zal nooit meer hetzelfde zijn.

Overlevende nr.64 weer een stapje dichter bij de zege. Beeld PUBG Corporation
Overlevende nr.64 weer een stapje dichter bij de zege.Beeld PUBG Corporation

Stel je eens voor dat Expeditie Robinson er zó zou uitzien, net als Survivor en al die andere weeïge, doorgestokenkaart-overlevingsshows op de televisie. We droppen honderd mannen en vrouwen op een verlaten eiland vol met wapens, voertuigen en levensmiddelen met de opdracht elkaar om zeep te helpen. Bij tijd en wijle bombarderen we de deelnemers vanuit de lucht en we verkleinen in stappen het slagveld. Iedereen die zich buiten die krimpende cirkel bevindt, gaat eraan.

De laatste overlevende is de winnaar en krijgt een diner met kip.

Zo'n spijkerharde afvalrace zou ons verlossen van heel wat uren met aanstellerige BN'ers en TOOL'ers (Tomeloos Oninteressante Onbekende Nederlanders). Maar het mag vast niet van het Commissariaat voor de Media, dus moeten we het doen met een virtueel alternatief: PlayerUnknown's Battlegrounds, een honderd-muizen-en-kattenspel dat je via internet speelt.

null Beeld PUBG Corporation
Beeld PUBG Corporation

Kaskraker

PlayerUnknown's Battlegrounds is het meest belangwekkende gamefenomeen van 2017. Het is een commercieel krankzinnig succes. Op papier vraag je je af waarom: het heeft geen sexy titel, het wemelt van de weeffouten, de spelopzet is niet helemaal kakelvers en heel simpel, er is geen pakkend verhaal en bij zijn debuut was de titel nog helemaal niet af.

Toch is de game voor Windows-pc's sinds maart al 25 miljoen keer verkocht, meer dan grote jaarlijks terugkerende kaskrakers als Call of Duty of FIFA. Elke dag spelen miljoenen mensen een potje elektronisch survival voor volwassen: dat zijn dus honderdduizenden spelletjes. Deze week verscheen een versie van PlayerUnknown's Battlegrounds voor de Xbox One - en die editie werd in een etmaal al een half miljoen keer verkocht.

Wat PlayerUnknown's Battlegrounds doet, is al eens eerder in andere vorm vertoond in andere computerspellen - ook in titels die werden bedacht door Battlegrounds bedenker Brendan Greene (PlayerUnknown is zijn gamerspseudoniem, vandaar) en die nu achteraf mogen worden beschouwd als vingeroefeningen. Greene lijkt de gouden formule te hebben uitgedokterd voor een genre dat voortaan wordt aangeduid met een 'battle royale'.

null Beeld PUBG Corporation
Beeld PUBG Corporation
null Beeld PUBG Corporation
Beeld PUBG Corporation

Koekenpan

Zo simpel als de opdracht luidt voor de speler - zorg dat je the last man/woman standing bent - zo complex zijn de tactische beslissingen die je moet nemen. Dat begint al bij de aanvang van de game: jij en je 98 tegenstanders vliegen in een vliegtuig boven het verlaten eiland. Je mag kiezen wanneer je aan een parachute naar beneden springt, zonder wapens of verdere uitrusting, naar een slagveld van acht bij acht kilometer omringd door water.

Wat doe je? Meteen springen? Halverwege? Tegen het einde? Wie als eerste landt, heeft een lichte voorsprong op de vijand. Maar hij komt misschien wel verder af van het krimpende centrum van de gevechten. Als laatste dan? Dan hebben alle anderen al een wapen gevonden om je je voor je donder te schieten. Halverwege? Dan landt je waar de meesten zich begeven en val je dus in de grootste concentratie spelers die je naar het leven staan.

Eenmaal veilig op de grond moet je op zoek naar wapens en andere vormen van uitrusting. Dat varieert van kogelwerende vesten tot betere laarzen, en van energiedrankjes tot koekenpan (ook daarmee kun je dreunen uitdelen). Een voertuig is ook niet te versmaden, zeker als een blik op de kaart uitwijst dat je je ver van het brandpunt van de actie bevindt - en de plek waarnaar de cirkel langzaam krimpt.

Onderwijl moet je opletten dat je niet buiten het slagveld raakt en waken voor onverwachte luchtbombardementen - en vanzelfsprekend tegenstanders, die in een hinderlaag liggen. In de rechterbovenhoek zie je een teller met een steeds afnemend aantal overlevenden. Potjes duren door de bank genomen niet langer dan een half uur.

null Beeld PUBG Corporation
Beeld PUBG Corporation
null Beeld PUBG Corporation
Beeld PUBG Corporation

Kroonjaar

Nog zo'n tactische overweging: ga je ergens schuilen in de hoop als laatste over te blijven of ga je slim bewapend op pad om de concurrentie uit de weg te werken? Ga je solo op een zelfmoordmissie of span je met drie vrienden samen om als kwartet de eindstreep te halen?

Kies je voor de versie van PlayerUnknown's Battlegrounds met het first person-perspectief (waarbij de camera over je schouder blikt) of vanuit third-person-optiek, waarbij je je virtuele persona in vol ornaat ziet?

Die laatste keuze hebben de spelers op de Xbox One voorlopig niet, zoals er wel meer opties ontbreken die we op de pc wel hebben. Toch zou dat gamers niet moeten afhouden van de aanschaf van PlayerUnknown's Battlegrounds, voor velen de game van het jaar. De game is verre van volmaakt en toch verrassend baanbrekend.

PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG Corporation)
Uitgebracht voor Windows-pc en Xbox One
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder

Meer over