Review

Game van de week: Mario Party 10, de ideale game voor koning Willem-Alexander

Van onze nieuwe koning hoeft het niet meer, dat koekslingeren en toiletpothappen - dus moeten we als zijn onderdanen met een zwak voor spelletjes naar iets anders op zoek. Zou Mario Party 10 niks wezen?

Vissen meppen - het zou zomaar een onderdeel van koningsdag kunnen zijn (oude stijl danwel). Beeld Nd Cube
Vissen meppen - het zou zomaar een onderdeel van koningsdag kunnen zijn (oude stijl danwel).Beeld Nd Cube

Mario Party 10 zal alle Oranje-klanten aanspreken, want het is zo Hollands als de houten klomp en de koetjesreep - een soort ganzenborden, maar dan op anabole steroïden. Tot vier spelers bewegen hun avatars over een bord met vlakken.

Maar in plaats van een beurt overslaan of zoveel zetten terug gaan - zoals bij ganzenborden - herbergt elk vlak een mini-game, waarmee we punten kunnen verdienen. Die games bieden veel visueel spektakel, maar net als bij het oerhollands spel met de pionnen draaien de meeste spelletjes meer om geluk dan om behendigheid, zodat elke deelnemer evenveel kans maakt op de eindoverwinning.

Deze tiende Mario Party houdt het in dat opzicht bij de formule zoals die in 1998 werd bedacht, en zo'n beetje in beton gegoten zit. Er zitten briljante mini-games tussen de meer dan zeventig die de game telt, en gelukkig slechts een handvol spelletjes die je zo snel mogelijk weer wilt vergeten. Als gemeenschappelijke eigenschap delen alle games dat ze kort maar krachtig zijn.

Net als bij Mario Party 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9 hebben de ontwikkelaars weer enkele nieuwe elementen toegevoegd - voornamelijk omdat die mogelijk worden gemaakt door de nieuwe hardware.

null Beeld Nd Cube
Beeld Nd Cube
null Beeld Nd Cube
Beeld Nd Cube

Vijfde speler

De opvallendste noviteit is Bowser Party, waarbij een vijfde speler (dat is al uniek) de GamePad (het tablet-achtige bedieningspaneel van de Wii U) ter hand neemt en op jacht gaat naar de overige vier gamers, die hun schermfiguurtje met de Wiimote besturen. Als Bowser op het bord vooraan komt te liggen, begint er een nieuwe mini-game waarin hij zijn kleinere tegenstanders moet vangen. De vier andere spelers moeten proberen met listen, valstrikken en gezamenlijke aanvallen proberen Bowser te slim af te zijn.

Jammer alleen dat er slechts tien games in de Bowser Party-modus zijn, want dit is het sterkste onderdeel in Mario Party 10 - zeker voor gamers met een licht sadistische en masochistische inslag.

Voor een ander nieuw element moeten we een Amiibo aanschaffen, Nintendo's antwoord (danwel goed gejatte variant) op de Skylanders-poppetjes van Activision. Het gebruik van de echte plastic poppetjes geeft Mario Party 10 nog meer dan voorheen een echt bordspelgevoel, omdat we werkelijk pionnen over het bord schuiven, in plaats van met auto's over de vlakken razen nadat een van de spelers met de dobbelsteen heeft gegooid.

Je kunt je Amiibo elke dag van nieuwe vaardigheden voorzien, die je eenmalig kunt inzetten in een mini-game, door hem elke dag op de GamePad te zetten. Het is een aardig idee, maar voor de rest doe je weinig met de poppetjes. Je laat de dobbelstenen rollen door de Amiibo op het bedieningspaneel te zetten en je stopt ze door het poppetje weer op te tillen.

null Beeld Nd Cube
Beeld Nd Cube

Nieuwkomers

Mario Party 10 blijft een game die het best tot zijn recht komt in een gezelschap van vier tot vijf (in de Bowser-stand) spelers. Het is ook een spel dat bij uitstek geschikt is om nieuwkomers in de wereld van gamen te introduceren.

Kortom, ideaal voor Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane om de zinnen te verzetten in Villa Eikenhorst, aan het einde van een vermoeiende Koningsdag. Ontbijtkoek erbij en warme chocolade van echte cacaobonen - vanzelfsprekend met een koninklijk vel erop.

Mario Party 10 (Nd Cube / Nintendo)
Uitgebracht voor de Wii U
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder

Meer over