Review

Game van de week: hippie-tijden herleven op het slagveld van Splatoon

Oorlogsgames zijn per definitie bloederig en grimmig. Nintendo bewijst dat het anders kan.

Peter van Ammelrooy
Staatsman Winston Churchill zei het al: 'Speak softly and carry a big paint roller'. Beeld Nintendo
Staatsman Winston Churchill zei het al: 'Speak softly and carry a big paint roller'.Beeld Nintendo

Hippies

De uitdrukking 'Make Love, Not War' is dit jaar vijftig jaar oud, als we als geboortejaar 1965 aanhouden, toen activisten tijdens een vredesmars in Chicago de hippie-slogan voor het eerst op een button afdrukten.

Net als in de realiteit komt er bij oorlogsgames geen liefde kijken. We vrijen niet met de vijanden, we jagen hem over de kling in een regen vol kogels uit wapens waar ze in het Pentagon en het Kremlin alleen van kunnen dromen. Ook onze virtuele oorlogen zijn een grimmige en bloederige vertoning.

Behalve in Splatoon.

'Make Love ánd War' is de gedachte achter dit schietspel van Nintendo voor zijn Wii U-spelcomputer. De wapens zijn er net uitzinnig als in Ratchet & Clank of Borderlands, maar er vliegen geen kogels, bommen of granaten in het rond. We bestoken onze tegenstanders met inkt, in tal van spetterende kleuren. En het gaat er in Splatoon niet om dat we de vijand met een voltreffer uitschakelen. De slag wordt gewonnen door zo veel mogelijk vijandig terrein met onze kleur te overgieten.

Nooit was oorlog voeren zo plezierig en zo kleurrijk.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Smurrie

Splatoon past helemaal in de filosofie van de vorige maand overleden topman Satoru Iwata, die iedereen aan het gamen wilde krijgen. Gewone oorlogsspellen zijn niet alleen te gewelddadig voor mensen die niet zoveel met games hebben, ze zijn ook te ingewikkeld, zeker in gevechten online. In Splatoon hoef je niet zo vreselijk gericht te schieten, zolang je de boel van de tegenstander maar flink onderkleddert.

De online-gevechten ('Turf Wars') vormen het belangrijkste onderdeel van Splatoon, met vier tegen vier spelers. Het vraagt vooral om tactisch inzicht. Zo kan het raadzamer zijn om een tegenstander in het geniep te besluiten, door je veranderen in een inktvis die onzichtbaar door de inkt dichter bij zijn doelwit zwemt. Daarvoor is het even raadzaam om door de inkt van jouw team te zwemmen, want de smurrie van de tegenstander maakt je zo sloom als een slak - en dus kwetsbaar.

De 'Turf Wars' - hoe ingenieus ook - hebben nog wel scherpe kantjes, die mogelijk de komende maand met een update verholpen worden. Schietspellen met een online-component hebben het skill matching tot een kunst verheven. Aan de hand van hoe goed een speler is (bijvoorbeeld in de solo-modus van een game) wordt hij bij online-toernooien gekoppeld aan tegenstanders van hetzelfde kaliber. Splatoon mist dat vermogen.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Nevenschade

Ergerlijk is dat de speler die kiest voor een online robbertje vechten niet van gedachten mag veranderen - dat wil zeggen: hij mag wel denken, maar het spel laat hem niet meer de 'lobby' verlaten waarin je soms heel lang moet wachten tot zich tegenstanders elders op internet hebben gemeld. Het is nu ook nog niet mogelijk om privé-wedstrijdjes te houden met alleen vrienden of om je bij een team aan te sluiten. Dat zou met de update moeten veranderen.

Voor wie eerst zelfstandig wil oefenen of geen trek heeft in een afstraffing online is er een solo-stand, met een avontuur waarin je kwaadaardige inktvissen moet bestrijden die Inktopolis van zijn energievoorziening hebben beroofd. Er is ook een stand voor twee spelers, waarbij eentje de strijd volgt op de GamePad van de Wii U en de ander met een Wii U-controller Pro op het televiescherm.

Splatoon is ondanks de kleine gebreken, zoals een gebrek aan variatie in slagvelden, een schitterend spektakel, met veel spelopties en een uniek vechtmechanisme. Het is de digitale uitvoering van paintball. Dát kan in het echte leven vermoeiend zijn en pijnlijk - de verfkogeltjes komen soms hard aan, en je loopt blauwe plekken op bij het wegduiken en schuilen.

De inkt in Splatoon leidt alleen tot nevenschade: overbelaste lachspieren en mondhoeken.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Splatoon (Nintendo EAD Group No. 2 / Nintendo)
Uitgebracht voor de Wii U
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo
Meer over