Game van de week: een kosmos met tolpoortjes in Star Wars Battlefront 2

Hoe zwaar het Star Wars-merk ook wordt gemaltraiteerd, cinefielen en gamers blijven terugkeren naar de wereld die George Lucas in 1977 bedacht. Hoe sterk is The Force in Star Wars Battlefront 2?

Een duel met TL-buizen in Star Wars Battlefront 2. Beeld DICE
Een duel met TL-buizen in Star Wars Battlefront 2.Beeld DICE

De opdracht aan de makers van Star Wars Battlefront 2 was simpel. Neem Star Wars Battlefront uit 2015 en maak hem na, maar dan beter. Liefst drie ontwikkelstudio's gingen aan de slag. En ziet: ze kwamen met nog grotere explosies, nog imposantere gevechten tussen de sterren, nog meer zenuwslopende veldslagen en een verhaal waarvoor ze de zijkantjes nodig hadden van twee bierviltjes - in plaats van één zoals met de game uit 2015.

Was deel 1 al best wel een beetje episch (de meest misbruikte term in de gameswereld), Star Wars Battlefront 2 was nog een beetje meer episch.

En toen liep de boekhouder de studio binnen.

Wie het nieuws een beetje heeft gevolgd, heeft kunnen lezen dat uitgever Electronic Arts zich in de nesten heeft gewerkt door Star Wars Battlefront 2 op te tuigen als een eenarmige bandiet. De game maakt gebruik van een spelmechanisme dat 'loot boxes' heet, vrij vertaald: dozen met buit. Doorgaans komen er in een spel na een geslaagde missie drie of meer kistjes uit de lucht vallen, met elk een (of geen) nieuw beter wapen, extra munitie of meer levens. Je moet een gok nemen, en valt dat in jouw voordeel uit dan ga je sterker de volgende ronde in.

In Star Wars Battlefront 2 (en andere games - Electronic Arts is niet de enige graaiende uitgever) kun je met echt aards geld betalen om in de virtuele wereld een voorsprong te krijgen. Of liever gezegd: een gokje te wagen. Dat je moet dokken om in de game te winnen is nog tot daaraan toe. Dat je door te betalen alleen maar een kans krijgt en geen garantie om een voordeel te behalen is bespottelijk. Dat je tegen de 2000 euro kwijt bent - 33 keer de prijs van de game - om alle voordeeltjes en extraatjes vrij te maken: dat zou zelfs Darth Vader te gortig vinden.

null Beeld DICE
Beeld DICE
Leuk dat Mondriaan-achtige patroon op het uniform van Het Kwaad. Beeld DICE
Leuk dat Mondriaan-achtige patroon op het uniform van Het Kwaad.Beeld DICE

Rare zijsprongen

Geschrokken van de protesten die dit betalen-om-te-winnen-systeem heeft losgemaakt, heeft Electronic Arts zijn tolpoortjes even uitgezet. Of dat zal helpen, is de vraag.

Misschien hoeft de uitgever zich niet al te grote zorgen te maken. Star Wars is een fenomeen dat grotere stormen heeft doorstaan - inclusief een onverteerbare prequel-trilogie in de bioscoop. De Star Wars-games hebben ook wel meer vreselijke dieptepunten gekend (Star Wars: Masters of Teräs Käsi). Om Yoda te parafraseren: uit Star Wars Battlefront 2 is The Force nog niet helemaal verdwenen. Ondanks de tekortkomingen is dit een game die gamers niet willen missen.

Zoals vaker bij grote titels is Star Wars Battlefront 2 niet één spel, maar een drie-onder-één-kapper. Er is een avontuur met dun plot voor de solo-speler naast twee grote onderdelen voor online wedstrijden en toernooien.

De solo-modus bevat zelfs een noviteit voor de Star Wars-games: de held is iemand die behoort tot de dark side. Iden Versio is een elite-soldate van het Galactisch Keizerrijk die de rebellen een loer draait. Het verhaaltje over Versio's handel en wandel heeft niet veel om het lijf en haar gewetenswroeging komt nog minder uit de verf.

Maar deze anti-rebel-guerrilla voert de fans wel langs een lange reeks heerlijkheden uit het Star Wars-universum, en dat is zeker de moeite waard, ook al brengt Star Wars Battlefront 2 niks nieuws ter tafel. Om de fans niet te veel van zich te vervreemden heeft de game ook momenten waarin je even Luke Skywalker kunt spelen, Han Solo of een lichtzwaard zwaaiende Yoda.

Het zijn rare zijsprongen, losgezongen van het toch al niet denderend interessante plot. Nou ja: de hand van een Star Wars-fan is snel gevuld.

null Beeld DICE
Beeld DICE

Dit of niks

De meeste gamers zullen hun geluk proberen in de multiplayer-stukken waarin je met twaalf tot twintig spelers via internet elkaar de maat neemt. Daarvan is Starfighter Assault de grootste, nieuwe uitbreiding en op papier het meest aanlokkelijke onderdeel. Het zet de gamer achter de stuurknuppel van een ruimteschip met de opdracht een groot ruimtestation of ander belangrijk strategisch bolwerk te verdedigen of aan te vallen.

Het is een jongensdroom die uitkomt, hoewel de manoeuvres en middelen om aan belagers en hun projectielen te ontkomen snel zijn uitgeput. Dit is geen plek voor spelers die slecht tegen hun verlies kunnen, want je gaat snel en veelvuldig dood.

Star Wars Battlefront 2 ziet er een beetje uit als de Death Star na een geslaagde aanval door de rebellen: flink aan gort en toch een plek die je wilt blijven bezoeken. Misschien dat er in een sterrenstelsel hier heel, héél, héééééél ver vandaan een onbekend buitenaards ras een veel betere Star Wars-game heeft gemaakt, maar op ons blauwe planeetje is het Star Wars Battlefront 2 of niks.

Prijs Darth Vader en geef de lichtzwaarden door.

Star Wars Battlefront 2 (DICE / Criterion / Motive Studios)
Uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One, Windows
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder

Meer over