Review

Game van de week: een FIFA zonder Blatter, maar mét Bailando's robotdansje

Voor hele volksstammen is het de enige reden om een (spel)computer in huis te hebben: FIFA. De editie voor de komende twaalf maanden voegt een sterker middenveld toe en vrouwenteams. Scoort de Messi onder de voetbalsimulators opnieuw?

Peter van Ammelrooy
Hoe je kunt zien dat dit vrouwenvoetbal is? Niemand houdt zijn handen voor zijn kruis. Beeld EA
Hoe je kunt zien dat dit vrouwenvoetbal is? Niemand houdt zijn handen voor zijn kruis.Beeld EA

Voor het voorzitterschap van de FIFA, zo lazen we vanochtend, staan nog vier potentiële kandidaten overeind. Alle vier mannen en alle vier in de zestig, terwijl de gewezen preses Sepp Blatter zijn recente schorsing aanvecht (je hóórt de handboeien van machteloze woede rammelen). Hoe zouden de oude mannen het vinden om een vrouw aan het roer te zien?

In elk geval is er al een stap gemaakt in de feminisering van de FIFA, met de introductie van vrouwenteams in de jaarlijks ververste voetbalsimulator FIFA. Het hek is van de dam, ook al zijn de vrouwen veroordeeld tot hun eigen toernooi. Je kunt Alex Morgan niet het virtuele veld insturen tegen pak-hem-beet Bart Nieuwkoop, de enige Zeeuw in FIFA 16 die nota bene amper een week geleden zijn competitiedebuut had bij Feyenoord.

Gek toch, dat je nou net een in een computerspel, dat de bestaande wereld van zijn ketenen bevrijdt, een potje gemengd voetbal niet mogelijk maakt. Terwijl EA-manager David Rutter eerder dit jaar wel trots bekendmaakte dat de ontwikkelaar zijn engine (het softwarefundament onder elke game) had aangepast om 'paardenstaarten natuurlijker te laten bewegen'. Die man heeft zijn prioriteiten op een rijtje.

Drie manieren om een goal te vieren in FIFA 16. Beeld EA
Drie manieren om een goal te vieren in FIFA 16.Beeld EA
Nu met meer dan 900 aanmoedingsliederen. Beeld EA
Nu met meer dan 900 aanmoedingsliederen.Beeld EA

Goed. De introductie van twaalf nationale vrouwenteams (nee, helaas niet die van Nederland) is niet de enige vernieuwing in FIFA 16.

De Canadese ontwikkelaar heeft een oude klacht verholpen en de achterhoede en het middenveld onder handen genomen. Niet langer lopen middenvelders als kippen zonder kop over het veld en geven verdedigers na een halfslachtige sliding de jacht op de bal op. Je moet duidelijk harder werken voor je goals, ook al stel je een team samen van elf Schweinsteigers (nee, ook dat kán helaas niet).

Verdedigers kunnen zelfs de schijnbeweging van een tackle maken, onderscheppen verdedigende middenvelders steeds vaker een bal in een strakke inspeelpass en maken controlerende middenvelders scherpere steekballetjes naar voren. FIFA 16 oogt en ruikt sterker naar voetbal, en minder naar pingpong - ook een mooie sport, daar niet van, maar niet op de groene zoden.

Een andere noviteit is de 'no touch dribble', waarbij de bal zich toch blijft voortbewegen terwijl jouw Messi met een scala aan schijnbewegingen zijn tegenstanders op het verkeerde been zet. Dat dribbelen zonder trappen werkt het best met betere spelers.

Gaat-ie erin? Een balletje kan raar rollen in FIFA 16. Beeld EA
Gaat-ie erin? Een balletje kan raar rollen in FIFA 16.Beeld EA

Van alle opties is de absolute favoriet het twee dozijn knoppencombinaties waarmee je een doelpunt kunt vieren, zoals de Buikslide, Oude man, Rechtop staan, Kus de pols en Bailando's robotdansje.

En voor wie alles al een keer heeft gedaan: je kunt nu ook voetballen in de mist, terwijl je luistert naar meer dan 900 aanmoedigingsliederen. Dat alles onder EA's motto 'echt realisme', waarbij je toch eerder oerwoudgeluiden en gesis van de tribune zou verwachten, spelers die een match fixen en supporters die na de wedstrijd de scheidsrechter opwachten.

Ze zullen bij EA ongetwijfeld denken: er moet wat te wensen overblijven voor 's werelds beste voetbalsim.

FIFA 16 (EA Canada / Electronic Arts)
Uitgebracht voor PlayStation 3 en 4, Xbox One en 360, Windows
Geschikt bevonden voor alle leeftijden (PEGI)

null Beeld EA
Beeld EA
Meer over