Review

Game van de week: de ongeloof-, hoop- en liefdeshow die Halo 5: Guardians heet

Zonder de Halo-games had de Xbox-spelcomputer misschien al lang niet meer bestaan. Dus hoeveel durft Microsoft aan zijn vaandeldrager te morrelen?

Groot, lelijk en gemeen - tegenstanders komen in allerlei soorten en maten in Halo 5: Guardians. Beeld 343 Industries
Groot, lelijk en gemeen - tegenstanders komen in allerlei soorten en maten in Halo 5: Guardians.Beeld 343 Industries

Er is geen grotere ontgoocheling denkbaar dan die na een verloren liefde of om een held die zich plotseling tegen je keert. In Halo 5: Guardians overkomt het de gamer allebei.

De Halo-games draaiden voor mij altijd om de spelstand die gamers aanduiden als local co-op splitscreen: de mogelijkheid om offline, achter één Xbox en één tv, met een vriend door het universum te razen.

Samen vijanden over de kling jagend, bier, pizza en chips binnen handbereik. Samen krijsend als er ergens een luik opensprong en de Flood op ons afstormde - een soort gemuteerde landkwallen die zich liefst met tientallen tegelijk op hun slachtoffers storten. Samen vloekend als we weer als een dronkenlap rondtolden in een banshee (eenpersoons vliegende tank) of een even moeilijk bestuurbare warthog (een soort jeep). Als een lang getrouwd stel kiftend als we de weg of elkaar weer eens kwijtraakten.

Master Chief John-117 - de gezichtloze held van Halo - kwam op iedere gezamenlijke speelavonden wel een keer tevoorschijn. We keerden er altijd naar terug, na uitstapjes naar soortgelijke schietspellen als Resistance (PlayStation) en Gears of War (Xbox). Halo is zo'n beetje de enige game waarvan we in co-op tot het einde wisten te bereiken - tot onze eigen stomme verbazing ('Huh? Zijn we er al?').

null Beeld 343 Industries
Beeld 343 Industries
Alien-planoloog toont nieuwe maquette. Beeld 343 Industries
Alien-planoloog toont nieuwe maquette.Beeld 343 Industries

Stoplap voor plotgaten

Shock en horror: Halo 5: Guardians heeft geen local co-op-stand.

Als we zo nodig samen willen spelen mogen we van de ontwikkelaar, 343 Industries, een extra Xbox One, een extra televisie en een extra exemplaar van het spel kopen. Die televisie is er, nog een Xbox en nog een Halo 5 doet wel een erg groot beroep op onze liefde.

Tot overmaat van ramp laat Halo 5: Guardians de Master Chief van zijn sokkel donderen. De supersoldaat die zich altijd morrend bij de bevelen van zijn meerdere neerlegde ontpopt zich in dit avontuur als deserteur. Sterker nog: in het begin van de game maken we deel uit van een commando dat de opdracht heeft gekregen om Master Chief gevangen te nemen zodat hij kan worden berecht.

Wat het verhaal betreft heeft Halo in zes voorafgaande games nooit zoveel indruk gemaakt, maar in Halo 5: Guardians moeten we onze verbazing wel erg veel onderdrukken. Niet alleen door de knauw die het karakter van Master Chief krijgt, maar ook door de nieuwe rol van Cortana, de kunstmatige intelligentie die als een blauw hologram van vrouw in de games verschijnt. Deze Cortana sneuvelde aan het eind van Halo 4, maar herrijst in dit nieuwe deel. Een dode held(in) die toch niet dood blijkt te zijn is een gemakzuchtige stoplap voor elk rammelend scenario.

Voor iedereen zijn Xbox One op Marktplaats.nl gaat zetten, even iets rechtzetten. Halo 5: Guardians blijft wél een Halo­-game en absoluut de moeite en dus aanschaf waard - zelfs al houdt deze game qua toon en presentatie veel bij het oude. Het voelt allemaal vertrouwd aan, zij het in meer pixels en een hoge framerate, oftewel de snelheid waarmee beelden elkaar opvolgen. Dit is de game waarvoor je een Xbox One in huis haalt.

De Master Chief in een contemplatief moment. Beeld 343 Industries
De Master Chief in een contemplatief moment.Beeld 343 Industries

Magnifieke multiplayer

Je zou kunnen zeggen dat 343 Industries er goed aan heeft gedaan om de fans met niet nog meer noviteiten op de kast te jagen (de studio heeft al laten doorschemeren dat local co-op splitscreen mogelijk weer terugkeert in eenvolgend deel). Maar het lijkt wel of Halo 5: Guardians alleen voor de fans lijkt gemaakt. Nieuwkomers zullen geen chocolade kunnen maken van veel zaken die aan de orde komen. Daarvoor zullen ze eerst de zes voorafgaande games moeten spelen, de tv-serie bekijken en alle romans lezen.

Dat is niet nodig voor online games waarin je met meer spelers tegelijk strijdt - multiplayer in de taal van uw gamende neefje. Hier tellen alleen reflexen en tactisch inzicht - helemaal in een nieuwe modus die warzone is gedoopt. Hier nemen we het in een beperkte arena op tegen of gamers achter Xboxen elders óf robotstrijders die door de spelcomputer worden bestuurd - 24 man/vrouw tegelijk.

Beide keuzes leveren punten op voor jouw team, maar het evenwicht in sterkte valt te beïnvloeden door bepaalde mijlpalen te halen of gewoon extra slagkracht te kopen, in harde euro's. Dat betekent niet dat de dikste portemonnee wint, want die sterkere wapens kun je pas inzetten als voldoende vorderingen maakt op het slagveld. Hier toont 343 Industries zich wel een spannende vernieuwer.

Over dat liefdesverdriet komen we wel weer heen - kom, prijs den Heer en geef de munitie door. Master Chief ziet ergens een luik openfloepen.

Cortana. Beeld 343 Industries
Cortana.Beeld 343 Industries

Halo 5: Guardians (343 Industries / Microsoft)
Uitgebracht voor Xbox One
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder (PEGI)

null Beeld 343 Industries
Beeld 343 Industries
Meer over