Review

Game van de week: charmant snacken en stuiteren in LocoRoco Remastered

Sony stoft voor de PlayStation 4 een aantal pareltjes af van de PlayStation Portable (PSP). Zo ook LocoRoco. Hebben de wezentjes zonder beentjes de tand des tijds doorstaan?

Peter van Ammelrooy
Het kleurrijke, kinderlijke universum van LocoRoco Remastered. Beeld Sony
Het kleurrijke, kinderlijke universum van LocoRoco Remastered.Beeld Sony

Wie vandaag de dag een hele coupé naar zijn schermpjes ziet staren vraagt zich misschien weleens af wat we deden in de trein, bij de bushalte en op de achterbank van de gezinslada voordat Apple tien jaar terug de smartphonerevolutie begon met zijn eerste iPhone. Gamers deden vermoedelijk dit: een Barbapapa-achtig wezentje door zijn kleurrijke wereld laten stuiteren.

Dat schepseltje, LocoRoco geheten, is terug. Onder het vaandel 'remastered' maakt een van de leukste games van 2006 een sprong van elf jaar vooruit en belandt nagenoeg overanderd op de PlayStation 4. Geboren op de PlayStation Portable (2004-2014) was LocoRoco een behoorlijk hit in Japan en niet zo'n succes in het westen - een vergissing die wij onwetende en ondankbare gaijin alsnog kunnen rechtzetten.

De LocoRoco zijn de bewoners van een kleurrijke, kindertekeningachtig aandoende planeet die onder de voet wordt gelopen door de Moja, politiek-incorrect uitgedost met dreadlocks. Om hun habitat van de indringers te ontdoen, moet de gamer ze zingend en kirrend door doolhoven en over hindernisbanen loodsen, terwijl ze bessen eten waardoor ze uitdijen en beter opgewassen zijn tegen obstakels en de Moja.

Er is evenwel een probleem: de LocoRoco hebben geen benen. Die handicap wordt opgelost door hun wereld links of rechts te kantelen, waardoor de wezentjes in de juiste richting stuiteren. Stuiten ze op een passage die te klein is, dan kun je de LocoRoco met een druk op de knop zich laten opdelen in kleine creaturen. Met een andere knop kun je de kleintjes weer lagen opgaan in een groot wezen.

null Beeld Sony
Beeld Sony
null Beeld Sony
Beeld Sony
null Beeld Sony
Beeld Sony

Dit was in 2006 al een simpel, maar charmant spelmechanisme dat ons uren zoet heeft gehouden. Die charme heeft LocoRoco anno 2017 niet verloren, hoewel de game zich vooral leent voor de snackmomenten - even een level tussen de bedrijven door, in het openbaar vervoer of in de schoolpauzes. De PlayStation 4 is veel, maar niet portable.

De game is zoals gezegd ongewijzigd van de PSP naar de grotere console overgezet, op een uitzondering na: in plaats van LocoRoco's wereld te manipuleren met knoppen kun je de bewegingsdetectie van de PS4-afstandsbediening aanzetten en de wezentjes laten rollebollen door de afstandsbediening te kantelen.

De LocoRoco zijn onderdeel van een mini-offensiefje van Sony om games van de PlayStation Portable (PSP) en zijn opvolger, de PlayStation Vita, opgevoerd en opgefrist te herintroduceren op de PlayStation 4.

Dat gebeurde vorig jaar al met het intrigerende Gravity Rush (ook een spel dat gebruikmaakt van de principes van de zwaartekracht), in april van dit jaar gevolgd door de muziekgame PaRappa The Rapper. Op komst zijn de avonturen van de Patapon. De zomer kan beginnen.

null Beeld Sony
Beeld Sony
null Beeld Sony
Beeld Sony

Uitgebracht voor de PlayStation 4
Geschikt bevonden voor 3 jaar en ouder (PEGI)

undefined

Meer over