Review

Game van de week: Bruce Lee en Snoop Dogg op de vuist in EA Sports UFC 3

Mixed martial arts, gemengde 'vechtkunst', omzetten in een realistische game brengt twee grote uitdagingen met zich mee. De een is technisch: hoe goed kan een computer worstelende lijven na-apen? De ander: het Las Vegas-imago van de sport. UFC 3 komt een eind.

null Beeld EA Canada
Beeld EA Canada

Er zijn niet veel games waarin je én Bruce Lee én Snoop Dogg aan het werk kunt zien. Sterker nog, er is maar één enkel computerspel waarin de in 1973 overleden oosterse acteur/vechtkunstenaar naast de rapper geboren als Calvin Cordozar Broadus junior te vinden is: EA Sports UFC 3.

Dat is meteen het probleem voor de fans van Lee en Dogg. Hun helden bewegen zich in een omgeving die, laten we een Engels understatement gebruiken, een 'acquired taste' is. UFC 3 is namelijk niet alleen een realistische simulator van een vechtsport, maar ook een naar de werkelijkheid geboetseerde nabootsing van het schreeuwerige spektakel dat Ultimate Fighting Championship (UFC) heet.

UFC is letterlijk een circus waarin twee mannen en vrouwen elkaar in die of vijf rondes van ieder vijf minuten met vrijwel alle mogelijke grepen, stoten en trappen tegen de vloer moeten werken in een achthoekige arena, afgebakend met netten en touwen. Al voor de wedstrijd maken de tegenstanders elkaar verbaal af en de winnaar krijgt een bespottelijke grote en lelijke riem omgegespt.

Er zijn spelregels. Je mag niet bijten, aan de haren trekken of tegen de keel van je tegenstander trappen. De vechters dragen handschoenen die de knokkels afdekken, maar de vingers niet.

null Beeld EA Canada
Beeld EA Canada

Kooigevecht

De liefhebbers spreken van 'mixed martial arts', gemengde vechtkunsten, maar toch herinneren deze kooigevechten ons meer aan Romeinse tijden. Het enige verschil met de gladiatoren in het Colosseum is dat in het hier en nu de verliezer niet wordt afgestraft met de steek van het zwaard door de strot. Maar er is wel een jury (zoals ooit de Romeinse keizer en het publiek) die bij gelijkspel beslist wie er heeft gewonnen. Nog nét niet met een duim naar beneden wijzend.

Niettemin blijft UFC 3 een game en op die merites valt hij te beoordelen. EA Sports is een specialist in het produceren van realistische sportsimulatoren. Denk aan voetbal (FIFA), Amerikaans football (Madden), ijshockey (NHL), basketball (NBA) en golf (PGA Tour). Dat zijn stuk voor stuk (op golf na) technische prestaties van formaat, omdat ze de werkelijkheid zo nauwgezet mogelijk op de hielen moet zitten.

De grote uitdaging is dat voetballers, footballers, ijshockeyers en basketballers in principe van elkaars lijf moeten blijven, op blokkeren en tackles bij Madden na. Bij UFC 3 moeten de makers er juist in slagen om twee lichamen met elkaar te laten worstelen op aanwijzingen van de gamers, die daarvoor de juiste knoppen en knoppencombinaties moet indrukken.

null Beeld EA Canada
Beeld EA Canada

Complex

Dat valt niet mee.

Zolang de twee vechtersbazen rechtop staan en je alle trcus uit de handboeken voor het boksen, kickboksen en karate mag toepassen levert UFC een niet perfecte, maar redelijk bevredigende nabootsing op van het kooigevecht. Maar eenmaal op de grond liggend en we op worstelen en judo overstappen komen de tekortkomingen in UFC 3 aan het licht. Domweg omdat de handelingen te complex zijn voor een computersimulatie. Daar helpen geen 5.000 nieuwe animaties 'powered by Real Player Motion Tech' aan.

Wie met die beperkingen kan leven krijgt met UFC 3 een getrouwe nabootsing - van de sport en het spektakel die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. EA Sports heeft UFC opgetuigd allerlei elementen uit zijn andere sportsimulatoren om de boel wat cachet te geven.

Zo is er een carrièremodus waarin je je opwerkt van beginnend vechtersbaas tot wereldkampioen, en waarbij ook je gedrag buiten de arena van invloed is op je loopbaan. Dat mondt uiteindelijk in de qua naam lachwekkende G.O.A.T.-status (Greatest of All Time). Jammer dat een echt persoonlijk getinte vertelling ontbreekt, zoals in The Journey van de jongste FIFA-games of Long Shot uit Madden 18.

null Beeld EA Canada
Beeld EA Canada

Tatoeages

Je kunt vrijwel alle bekende deelnemers aan het UFC spelen, waaronder de Ierse titelhouder Conor McGregor, waarbij geen detail wordt overgeslagen, van de individuele vechtstijl tot aan de tatoeages toe. Ook de Nederlandse knokkers Germaine de Randamie, Alistair Overeem en Stefan Struve zijn in de game te vinden. Of je 'bouwt' je geheel eigen personage. Of je speelt als een herrezen Bruce Lee.

En Snoop Dogg? Die leent alleen zijn stem, als commentator. Calvin Cordozar Broadus junior waagt zich niet in de Octagon.

Ook jammer.

EA Sports UFC 3 (EA Canada / EA Sports)
Uitgebracht voor PlayStation 4 en Xbox One
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder (PEGI)

Meer over