Review

Game van de week: Bayonetta 2, een bombastische dollemansrit op stilettohakken

Nintendo brengt voor zijn Switch-spelcomputer een remake uit van twee bizarre games uit 2009 en 2014, over een heks die helse tegenstanders tegemoet treedt in de outfit van een BDSM-meesteres. Kan dat weer? Kan dat nog?

Peter van Ammelrooy
Een kleine overeenkomst met Sarah Palin is niet slechts in uw verbeelding. Beeld PlatinumGames
Een kleine overeenkomst met Sarah Palin is niet slechts in uw verbeelding.Beeld PlatinumGames

Wat zit er toch in hemelsnaam in het drinkwater van Japan dat ze er zulke krankzinnig maffe computerspellen maken? Zoals Bayonetta 2, waarin een vrouw op idioot hoge stilettohakken gehakt maakt van boosaardige engelen die haar op vliegende centaurs belagen? Terwijl ze over de romp van een vliegtuig huppelt die door het luchtruim raast? En hadden we al gezegd de vrouw wordt overvallen tijdens haar laatste kerstinkopen?

Wie Bayonetta 2 in 2014 heeft gemist kan de schade inhalen met de heruitgave van dit obscure fenomeen. Het is een remake voor de Nintendo Switch. De game deed vier jaar geleden niet veel in de verkoop, maar dat heeft Nintendo er niet van weerhouden om geld te steken in een opgepoetste en opgevoerde versie, en kopers er een code bij te geven waarmee ze de allereerste Bayonetta-titel, uit 2009, kunnen downloaden.

Nintendo heeft zelfs besloten om de makers, de Japanse studio PlatinumGames, een derde game te laten maken rond deze opmerkelijke heldin.

En terecht.

null Beeld PlatinumGames
Beeld PlatinumGames
null Beeld PlatinumGames
Beeld PlatinumGames

Adrenaline

Dit bizarre en bombastische buitenbeentje verdient een breder publiek - al zal niet iedereen genoegen scheppen in de verwikkelingen rond een heks die een medeheks uit de hel probeert te bevrijden door zoveel mogelijk sinistere schepsels, soms zo groot als een torenflat, over de kling te jagen.

We spreken met nadruk van 'verwikkelingen', want een verhaal noch een plot is sprake in Bayonetta 2. Dat is geen groot gemis: in een achtbaan verwacht je ook geen doortimmerd narratief, maar een dollemansrit die volledig drijft op adrenaline.

Ook het gamesgenre waartoe de Bayonetta-titels behoren zal niet iedereen bekoren. Het is een vechtspel, waarbij je Bayonetta's tegenstanders met de juiste knoppenmix moet uitschakelen. Je krijgt de beschikking over een knop om vuistslagen uit te delen, een om schoppen te verkopen, een om te springen en een om klappen te ontduiken.

Die ontwijkknop is de belangrijkste, want wie op het allerlaatste moment bukt of wegduikt activeert de 'heksentijd' waarin alles en iedereen vertraagt en Bayonetta alle ruimte krijgt om haar tegenstanders een doodklap te geven. Een tactische slow-motion dus.

Gaandeweg de game breidt Bayonetta haar repertoire aan dreunen en klappen uit, op te roepen met de juiste combinatie van knoppen. Gelukkig gaat het er niet om dat je je al die registers zo goed mogelijk onthoudt. Het is vooral een kwestie van goed kiezen welke vijanden je het eerst uitschakelt, waar je na schermutseling belandt en of je genoeg magische krachten verzamelt om de volgende eindbaas naar het einde te helpen.

null Beeld PlatinumGames
Beeld PlatinumGames

#MeToo?

Dan moeten het nog wel even hebben over de sensuele, of afhankelijk van het gezichtspunt, de seksistische ondertoon van Bayonetta.

Al in 2009 klonk er kritiek op Bayonetta's verschijning: een vrouw van bijna onmogelijke proporties, die net als Superman uit haar dagelijkse kloffie springt om het kwaad te lijf gegaan in een strak pak dat uit haar lange zwarte haren blijkt te bestaan. Regelmatig blijft de camera hangen bij haar kruis of billen, sabbelt ze wel heel opvallend op felrode lolly's en glijdt de glimmende hoorn van een eenhoorn wel heel erotisch over haar lichaam heen.

Het verwijt dat deze op een dominatrix lijkende heldin wel erg is bedacht om de zinnen te prikkelen van een overwegend mannelijke doelgroep, is niet geheel zonder grond.

Aan de andere kant: je zou Bayonetta ook kunnen scharen onder de moderne, sterke vrouwelijke superhelden zoals de alom geprezen Wonder Woman, de Lara Croft uit de nieuwere Tomb Raiders of Black Widows Natasha Romanoff (verbeeld door Scarlett Johansson). Ze laat zich door geen enkele man koeioneren, laat de grootste smeerlappen alle hoeken van de kamer zien en geeft op den duur zelfs onze Lieve Heer op z'n donder.

Misschien kan PlatinumGames Bayonetta in haar derde avontuur even het pad laten kruisen van Harvey Weinstein en Dominique Strauss-Kahn.

Bayonetta 2 (PlatinumGames)
Uitgebracht voor Switch
Geschikt bevonden vanaf 18 jaar (PEGI)

undefined

Meer over