Weblog

Ga naar het museum... door thuis te blijven

Een Nederlandse primeur, volgens de initiaitiefnemers: een Nationaal VR-Museum. Via een app voor Apple iPhones en Android-toestellen kunnen 400 objecten bekeken uit de Nederlandse musea die meedoen aan de nationale museumweek, die nog tot zondag 9 april duurt.

Beeld Jorrit Lousberg

Om het VR-Museum te kunnen bezoeken moet de gebruiker naast een smartphone ook over een virtual reality-bril beschikken. Die al te koop voor minder dan een tientje voor een van karton. Geavanceerdere versies zoals de Gear VR van Samsung kosten 99 euro.

Het idee achter deze virtual reality-app is dat het publiek geïnspireerd raakt door al het moois dat musea te bieden hebben. 'Zo komt ons "echte goud" echt dichterbij dan je denkt', aldus de Museumvereniging. Het VR-Museum wordt omscheven als 'één grote schatkamer van objecten waar je van de ene naar de andere provincie vliegt en van het ene naar het andere museum reist'.

Het VR-Museum is geen doel op zich, stelt de Museumvereniging met nadruk: de app moet de waardering voor de museale collecties vergroten en de reputatie van de musea in Nederland versterken.

De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de derde keer gehouden.

De app (voor iPhone hier, voor Android hier) geeft misschien wel toegang tot het eerste nationale VR-Museum, maar is niet het virtuele museum dat mensen kunnen bezoeken door thuis te blijven en met een VR-bril op de bank te gaan zitten. Eerder verscheen het EUmuseum, een virtuele verzamelplek voor Europese kunst. Dat werd ontwikkeld voor de Oculus Rift, het vr-vizier van Facebook.

Een voorloper van het Nationaal VR-Museum is te vinden op de website VRMuseum.nl, waar de bezoeker zelf een collectie kan samenstellen met objecten uit het Rijksmuseum, Museum Amsterdam en het Nationaal Archief.

Het Guggenheim Museum in New York is ook virtueel te bezoeken, via Google Street View. Dat geldt ook voor het Eye-filmmuseum in Amsterdam, dat daarvoor een app aanbiedt voor iOS en Android.


Beeld Nationaal VR-Museum
Beeld Nationaal VR-Museum
Beeld Jorrit Lousberg
Meer over