Fruitvliegbacterie kan dengue-mug bestrijden

Infecteren met de wolbachia-bacterie is mogelijk een goed alternatief voor gif bij de bestrijding van muggen die ziekten als dengue (knokkelkoorts), malaria en West-Nijlvirus verspreiden....

Van onze verslaggever en David Davidson

Dat schrijven Australische onderzoekers deze week in het blad Science op basis van onderzoek met de tijgermug Aedes aegypti. Mogelijk is wolbachia ook effectief tegen andere plaaginsecten, denken ze. Geïnfecteerde muggen leven half zo lang en reproduceren zich minder snel.

De bacterie komt van nature niet bij tijgermuggen voor en werd speciaal voor dit doel gemodificeerd. De oorspronkelijke drager van Wolbachia pipientis dat voor de test werd gebruikt is het fruitvliegje Drosophila melanogaster.

De tijgermug is een notoire overbrenger van het dengue-virus. Het duurt enkele weken voordat het virus in de muggen is geïncubeerd en ze de ziekte kunnen verspreiden.

Door de levensduur van de muggen te halveren, kan de methode belangrijk zijn voor het bestijden van het dengue-virus. Tijgermuggen worden niet ouder dan veertien weken.

Meer over