Frank Cobelens opvolger aids-onderzoeker Joep Lange

De gerenommeerde aidsonderzoeker Joep Lange, die vorig jaar bij de ramp met vlucht MH17 om het leven kwam, wordt opgevolgd door Frank Cobelens als bestuursvoorzitter van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD). Cobelens (56) is nu nog wetenschappelijk directeur van KNCV Tuberculosefonds.

Redactie
Frank Cobelens Beeld ANP
Frank CobelensBeeld ANP

Ook is Cobelens verbonden aan het Amsterdam Institute for Global Health and Development en het AMC Ziekenhuis als hoogleraar Epidemiologie van armoedeziekten. Daarnaast is hij lid van diverse expertcommissies van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO).

Cobelens, die geneeskunde studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, verrichtte onderzoeken in onder meer Tanzania, Vietnam en Oeganda. Ook publiceerde hij in wetenschappelijke tijdschriften als PLoS Medicine en The Lancet.

Als naaste collega van Joep Lange was Cobelens nauw betrokken bij de oprichting van het . Dit instituut zet zich in voor de verbetering van de wereldwijde toegang tot goede gezondheidszorg, door het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en innovatie.

undefined

Jooep Lange

Joep Lange was in juli vorig jaar, samen met zijn partner en collega Jacqueline van Tongeren, onderweg naar een aidsconferentie in Australië toen het toestel van Malaysia Airlines neerstortte in Oekraïne.

Eerder dit jaar werd bekend dat er in Amsterdam een instituut wordt vernoemd naar Lange, dat zich gaat richten op goede gezondheidzorg voor de allerarmsten in ontwikkelingslanden. Daarnaast is een bijzondere leerstoel vernoemd naar de omgekomen aidsonderzoeker. Deze leerstoel voor Internationale Gezondheidszorg wordt afwisselend bekleed door topwetenschappers, geselecteerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, het bestuur van het AMC Ziekenhuis en de Universiteit van Amsterdam.

Meer over