Facebook wil internet verspreiden met drones

Internetbedrijf Facebook heeft plannen om drones in te zetten om slechtbereikbare gebieden internettoegang te geven. De onbemande vliegtuigjes moeten op zonne-energie gaan vliegen en snel internet met laserstralen naar de aarde sturen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt op een conferentie.

redactie
Facebook-directeur Mark Zuckerberg Beeld afp
Facebook-directeur Mark ZuckerbergBeeld afp

Het project met de naam Aquila moet internet bieden aan de vijf miljard wereldbewoners die dat nog niet hebben. Vorig jaar kocht Facebook dronemaker Ascenta op en inmiddels zouden de plannen al zo ver gevorderd zijn dat er deze zomer testvluchten worden uitgevoerd. 'We willen ieder mens op aarde van dienst zijn', aldus Yael Maguire, hoofd van Facebooks Connectivity Lab in The New York Times. 'Kunnen we het punt bereiken waarop iedereen op aarde tegelijk hetzelfde bericht krijgt? Ik kijk uit naar die dag.'

Het is de bedoeling dat er duizend Facebook-drones over de wereld gaan vliegen, mits autoriteiten akkoord gaan. De toestellen met het gewicht van een kleine auto en de wijdte van een Boeing 767 zullen vluchten van drie maanden lang kunnen maken op een hoogte van 18 tot 27 kilometer. Op plekken waar zelfs de drones niet kunnen komen, wil Facebook satellieten inzetten.

Het kan jaren duren en miljarden kosten voor de droneplannen uitgevoerd kunnen worden, meldt The New York Times. Eerder kwam een ander Amerikaans internetbedrijf al met droneplannen. Webwinkel Amazon wil de onbemande vliegtuigjes inzetten om pakjes te bezorgen.

Illustratie: een drone van NASA Beeld afp
Illustratie: een drone van NASABeeld afp
Meer over