Facebook over veiligheidscheck: 'We geven om iedereen evenveel'

Facebook gaat zijn 'veiligheidscheck' voortaan inzetten bij alle grote menselijke rampen. Dat heeft CEO Mark Zuckerberg gezegd in reactie op kritiek van gebruikers.

null Beeld belga
Beeld belga

De veiligheidscheck is een functie waarbij gebruikers kunnen aangeven dat ze veilig zijn. Vlak na de aanslagen in Parijs werd de veiligheidscheck geactiveerd voor gebruikers in de Franse hoofdstad. Meer dan 4,1 miljoen mensen maakten er gebruik van. Het was de eerste keer dat dit gebeurde bij een gebeurtenis die geen natuurramp was. Eerder werd de veiligheidscheck ingezet na de aardbeving in Nepal.

Volgens Facebook kwamen er veel positieve reacties binnen nadat de functie was geactiveerd voor Parijs, maar was er ook kritiek. Zuckerberg: 'Terecht vroegen veel mensen zich af waarom de functie wel voor Parijs werd ingeschakeld, maar niet voor Beiroet, waar eerder ook aanslagen werden gepleegd, of andere plaatsen. We hebben pas tijdens Parijs ons beleid hiervoor aangepast. We zijn nu van plan om de veiligheidscheck in te gaan zetten voor menselijke rampen. Eerder gebeurde dat alleen bij natuurrampen.

In zijn Facebookbericht bedankt Zuckerberg degenen die kritiek hebben geuit op de functie. 'Jullie hebben gelijk als jullie zeggen dat er veel meer grote conflicten op de wereld spelen. We geven om iedereen evenveel en doen ons best om mensen die onder die omstandigheden lijden zo goed mogelijk te helpen.'

null Beeld Facebook
Beeld Facebook
null Beeld epa
Beeld epa
Mark Zuckerberg Beeld afp
Mark ZuckerbergBeeld afp

Tsunami

Alex Schultz, vice-president Groei bij Facebook, legt in een eigen bericht op Facebook uit dat het idee van de veiligheidscheck ontstond bij de tsunami in Japan in 2011. 'Ontwikkelaars ter plekke waren bezorgd en zagen veel mensen berichten plaatsen waarin ze lieten weten dat ze ongedeerd waren. Ze wilden dat proces gemakkelijker maken. Een groep gepassioneerde mensen bij Facebook ontwikkelde vervolgens een functie die uitgroeide tot de veiligheidscheck die we vandaag de dag kennen.' Behalve in Nepal werd de functie onder andere ook ingezet bij aardbevingen in Afghanistan en Chili.

Tijdens de aanslagen in Parijs werd bij Facebook veel activiteit gemeten van mensen die wilden weten of hun vrienden, kennissen of familieleden veilig waren. 'We besloten toen om iets te proberen dat we nog niet eerder hadden gedaan: de veiligheidscheck inzetten voor iets anders dan een natuurramp', aldus Schultz. 'Voor alles moet een eerste keer zijn.'

null Beeld belga
Beeld belga
null Beeld belga
Beeld belga
Meer over