Extra eiwit maakt muis slimmer

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd muizen slimmer te maken door genetische manipulatie. Door bevruchte eicellen te injecteren met een gen dat de productie van het eiwit NR2B in de hersenen verhoogt, ontwikkelden de muizen een beter geheugen en een sneller leervermogen....

De dieren bleken onder meer in staat beter dan normale muizen een legoblokje te herkennen waarmee ze eerder waren geconfronteerd. Ook leerden ze vlugger de plaatsen te vinden waar onder water platformen waren verborgen. Genetisch gemanipuleerde muizen die in een specifieke kooi en bij het afspelen van een bepaalde toon licht onder stroom werden gezet, werden sneller bang als ze later opnieuw in die kooi werden geplaatst, aldus Nature van 2 september.

De productie van NR2B bij mensen daalt bij het ouder worden, met geheugenverlies en verminderd leervermogen als gevolg, zegt een van de onderzoekers, J. Tsien van de universiteit van Princeton. Volgens hem kunnen de onderzoeksresultaten leiden tot geneesmiddelen voor bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.

Meer over