Experts bevestigen verband Zikavirus en geboorteafwijking

Er bestaat geen twijfel meer over het verband tussen het Zikavirus en de oorzaak van geboorteafwijkingen. Dat hebben gezondheidsexperts van het Amerikaanse Center for Disease Control verklaard. De epidemiologische dienst heeft genoeg medisch bewijs verzameld dat Zika de veroorzaker is van microcefalie, meldt persbureau AP.

null Beeld AP
Beeld AP

Daarmee is officieel bevestigd wat velen al vreesden. Tot dusver waren de experts nog erg terughoudend om een definitieve link te leggen tussen het virus, dat wordt overgedragen door muggen, en de vele geboorteafwijkingen bij baby's in onder meer Brazilië. 'Er is absoluut geen twijfel meer', aldus CDC-directeur Tom Frieden. 'Hoe meer we te weten komen over zika tijdens de zwangerschap, hoe bezorgder we worden.'

Kinderen van moeders die het virus tijdens hun zwangerschap hebben opgelopen, worden geboren met een te kleine schedel, tengevolge van onderontwikkelde hersenen. Ook kan het virus seksueel worden overgedragen. Zwangere vrouwen wordt daarom ten zeerste afgeraden naar gebieden te reizen waar het virus is aangetroffen, vooral in Latijns Amerika en de Cariben, en condooms te gebruiken in geval van seksueel contact.

Er is tot nu alleen nog bewijs dat mannen vrouwen kunnen besmetten. Andersom is het nog niet voorgekomen. Het Zikavirus is vooral gevaarlijk voor zwangeren. Bij anderen treden griepverschijnselen op die meestal vanzelf weer verdwijnen.

Meer over