Expert gaf kritische diabetesstudie vast door

Een beoordeler voor het prestigieuze Amerikaanse medische tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM) heeft een artikel dat kritisch was over een veelgebruikt diabetesmedicijn weken voor de publicatie doorgespeeld aan de fabrikant van het middel....

Van onze verslaggever Martijn van Calmthout

De fabrikant, Glaxo Smith Kline kon zich daarmee tijdig voorbereiden op de slechte publiciteit die verschijnen van het artikel zonder twijfel zou geven voor het bedrijf. Toen dat verscheen kelderde de beurskoers van het bedrijf tijdelijk 17 procent.

Het doorsluizen van het stuk is een ernstige schending van de vertrouwensregels die rond wetenschappelijke publicaties in acht worden genomen, schrijft donderdag het wetenschappelijk tijdschrift Nature, dat de affaire onthult. Beoordelers bekijken anoniem artikelen van collega’s onder voorwaarde van strikte geheimhouding.

Het middel Avandia, merknaam van producent Glaxo Smith Kline (GSK) voor de stof rosiglitazon, is een veelgebruikt middel bij diabetes. Het kwam vorig jaar onder zware kritiek toen uit de studie bleek dat langdurig gebruik bij meer dan 40 procent van de patiënten tot hartaanvallen kan leiden.

De beoordeler Stephen Hafner van de universiteit van Texas in San Antonio stuurde 17 dagen voordat bij publicatie de rel uitbrak het manuscript per fax naar een bevriende collega bij producent GSK.

In Nature geeft hij toe dat dat een inschattingsfout was. In een verweer zegt hij niet te weten wat er in hem was gevaren. ‘Ik had er meteen een verkeerd gevoel bij’, zegt hij in het weekblad.

Het medische tijdschrift NEJM zegt in een reactie nooit over zijn individuele beoordelers te praten. Wel geeft een woordvoerster aan dat beoordelers die vertrouwensregels overtreden, niet meer zullen worden aangezocht en ook als auteur worden uitgesloten.

Meer over