European Space Agency lanceert sci-fi-promotiefilm voor ruimtemissie

'Waar deden we dit allemaal voor?' vraagt Game of Thrones-ster Aidan Gillen na een dramatische uiteenzetting van de problemen die de ruimtesonde Rosetta heeft overwonnen onderweg naar komeet 67P/C. 'Kennis', luidt het antwoord van zijn leerlinge Aisling Franciosi. 'Ja', bevestigt de meester, 'maar we wilden ook laten zien wat er mogelijk was'.

Joost van der Meer
Screenshot uit 'Ambition'. Beeld @YouTube
Screenshot uit 'Ambition'.Beeld @YouTube

Met deze scène wil de European Space Agency (ESA) op science fiction-achtige wijze tonen wat de hooggespannen verwachtingen waren van het project om ruimtesonde Rosetta miljarden kilometers de ruimte in te sturen en daar bodemonderzoek op komeet 67P/C uit te voeren. Het zeven minuten durende promotiefilmpje, dat vrijdag voor het eerst in Londen getoond werd, heet niet voor niets 'Ambition'.

De in IJsland geschoten film speelt zich af op een buitenaards landschap, waar de meester en zijn leerling thema's bespreken als de aanwezigheid van water op planeten en de oorsprong van het leven. Het onderzoek van Rosetta, dat in november op de komeet van start gaat, moet de mensheid wijzer gaan maken over dezelfde onderwerpen.

De ESA gelooft dat het filmpje kan helpen om bij een groot publiek interesse te kweken voor de uitkomsten van de missie. 'Wat we hier proberen is enorm ambities. Uniek', zei ESA-wetenschapper Mark McCaughrean tijdens de filmpresentatie tegen de BBC. De ESA wilde niet vertellen wat de video gekost heeft.

null Beeld @YouTube
Beeld @YouTube
null Beeld @YouTube
Beeld @YouTube
null Beeld @YouTube
Beeld @YouTube
Meer over