EU-leiders eens over klimaatplan

‘Historisch akkoord’: 20 procent minder CO2-uitstoot...

BRUSSEL De EU-leiders zijn het na harde onderhandelingen eens geworden over een pakket maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan. De Franse president Sarkozy, die de onderhandelingen leidde, sprak van een ‘historisch’ akkoord. Hij riep de VS en China op het voorbeeld van Europa te volgen. Milieuorganisaties noemden het resultaat echter ‘beschamend’.

Volgens Sarkozy zijn de hoofddoelstellingen van het oorspronkelijke plan overeind gebleven: 20 procent minder CO2-uitstoot per 2020 (ten opzichte van 1990), 20 procent minder energieverbruik en de herkomst van 20 procent van alle energie afkomstig uit hernieuwbare bronnen. ‘We laten zien dat de economische crisis geen excuus mag zijn om niet meer aan het milieu te doen.’

Duitsland, Polen en Italië wisten fikse concessies in de wacht te slepen. De bedoeling was dat de industrie vanaf 2013 voor de uitstoot van kooldioxide zou moeten betalen. Op aandringen van bondskanselier Merkel, die bang was dat het plan banen zou kosten, krijgt een groot deel van de industrie de uitstootrechten gratis. Verder is afgesproken dat de Oost-Europese elektriciteitssector, die grotendeels op vervuilende steenkool draait, vanaf 2013 maar voor 30 procent van de rechten hoeft te betalen. In 2020 krijgen de centrales de volledige rekening.

Greenpeace en andere milieuorganisaties riepen het Europees Parlement op het pakket volgende week drastisch aan te scherpen.

De regeringsleiders schaarden zich ook achter het herstelplan voor de economie van de Europese Commissie. De EU-leden zullen burgers (koopkracht) en bedrijven (fiscale steun) helpen voor 200 miljard euro.

Meer over