De week in techLaurens Verhagen

Elon Musk twittert en onzinmunt wordt meer waard

null Beeld

Elon Musk, de topman van Tesla, hoeft maar ergens over te twitteren, en de koers ervan stijgt. De cryptomunt Dogecoin – begonnen als grapje – werd ineens acht keer zoveel waard.

Alles wat Elon Musk aanraakt, lijkt in goud te veranderen. De topman van Tesla hoeft maar het woord bitcoin in zijn Twitterprofiel te zetten, of de koers schiet omhoog. Ander voorbeeld: sinds Musk gebruikmaakt van de nieuwe, hippe socialmedia-app Clubhouse heeft iedereen het er ineens over.

Maar eerst de bitcoin. Deze week bleek dat Tesla daar sinds januari zwaar in investeert: 1,5 miljard dollar. Ook deze bekendmaking leidde weer tot een ongekende koersstijging; de cryptomunt kreeg er in korte tijd 12 procent bij.

De gekte rondom cryptocurrency wordt het best geïllustreerd door de Dogecoin. Deze munt werd in 2013 bedacht als grap, als luchtig contrapunt bij al die munten die overlopen van pretentie en door hun bedenkers een belangrijke en specifieke rol krijgen toebedeeld. Zo zijn er speciale munten voor zogenoemde slimme contracten of voor energietransacties. Op de site Coinmarketcap staan ruim vierduizend van dit soort munten verzameld. De bitcoin staat bovenaan, met een totale marktwaarde van 872 miljard dollar.

Als Elon Musk, de topman van Tesla, ergens iets over zegt, heeft iedereen het erover. Beeld Getty Images
Als Elon Musk, de topman van Tesla, ergens iets over zegt, heeft iedereen het erover.Beeld Getty Images

De Dogecoin staat op een elfde plek. Niet gek voor een munt die volgens zijn bedenker geen nut had behalve grappig te zijn. De naam is een verwijzing naar een internetmeme die toentertijd de ronde deed: Doge. Die grap ging over een Japanse hond van het ras Shiba Inu waarvan de afbeelding door internetters overal in werd gephotshopt, inclusief expres verkeerde spelling. Vandaar ook ‘Doge’ in plaats van Dog. Dat was ongeveer een jaar lang lachen, vooral toen fans van de munt besloten om het Jamaicaanse bobsleeteam te sponsoren tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. Daarna raakte de munt in vergetelheid.

Maar niet bij Elon Musk, die diverse keren over de Dogecoin twittert. Zijn tweet van 28 januari leidt ertoe dat de Dogecoin in één klap acht keer zoveel waard wordt. En zo heeft de munt voor een aantal mensen toch zijn nut bewezen. Namelijk als geldmaker.

Een stuk serieuzer is Clubhouse. Dankzij een uitgekiende pr-strategie staat deze app ineens in het middelpunt van de belangstelling. Allereerst is Clubhouse alleen op uitnodiging te gebruiken. Verder wordt de app door enkele prominenten gebruikt, onder wie – daar is hij weer – Elon Musk. In Clubhouse kunnen gebruikers ruimtes aanmaken rondom een onderwerp. Bezoekers van een kamer kunnen vervolgens een audiogesprek voeren of alleen meeluisteren met een discussie. Onlangs sprak Musk in Clubhouse over de vorderingen van een zijn andere bedrijven, Neuralink.

Toeval of niet, vrijwel meteen na Musks optreden steeg het aantal gebruikers van Clubhouse van 3- naar 5 miljoen. De parallel met de cryptomunten: zodra Musk zijn gewicht erachter zet, wordt alles groot. Zelfs de Dogecoin, waar vorig jaar geen hond interesse in had. Nu maar hopen dat Musk niet net als koning Midas doodongelukkig wordt. Deze laatste zag ook zijn eten én zijn dochter in goud veranderen toen hij die aanraakte.

Meer over