Elon Musk begrijpt er niets van, wie helpt hem de SpaceX-explosie te verklaren?

Hij weet alles van de verticale integratie van de markt voor duurzame energie en elektrische auto's. Hij tekende ooit op de achterkant van een spreadsheet zijn eerste raket. Singularity - het moment waarop kunstmatige intelligentie de menselijke voorbijstreeft - kent voor hem geen geheimen. Maar waar Elon Musk zijn hoofd maar niet omheen kan krijgen, is de explosie van een van zijn raketten, vorige week, toen deze werd volgetankt om de motoren te laten proefdraaien, enkele dagen voor de lancering. Wie helpt hem?

De explosie van de SpaceX Falcon 9 raket. Beeld reuters
De explosie van de SpaceX Falcon 9 raket.Beeld reuters

Tijdens het tanken ging iets mis bij een zuurstoftank, waardoor een enorme explosie ontstond die de klaarstaande raket, een al geïnstalleerde Israëlische communicatiesatelliet en het lanceerplatform verwoestte.

Ruim een week na het ongeval heeft SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf van Musk, nog geen idee wat de oorzaak is. Vrijdag vroeg de hoogste baas het twitterend publiek om hulp. Hij verzocht ooggetuigen die video-opnamen hebben, deze op te sturen, in de hoop op meer aanwijzingen over de oorzaak. 'Het blijkt de lastigste en meest complexe mislukking van de afgelopen veertien jaar', schreef Musk.

Oorzaak

Ongelukken horen nog altijd bij ruimtevaart. Vorig jaar verloor zijn bedrijf een raket kort na de start, en in de vroege geschiedenis van SpaceX zijn ook diverse ongelukken gebeurd. Maar dat een complete raket met lading verloren gaat tijdens het vullen, is in de geschiedenis van de ruimtevaart nauwelijks voorgekomen. Een van de weinige vergelijkbare rampen gebeurden in 2003, toen een Braziliaanse raket op het lanceerplatform ontplofte. Daarbij kwamen 21 mensen om het leven. Bij het ongeval van SpaceX vielen geen doden en raakte zelfs niemand gewond.

Het is belangrijk te weten, schreef Musk, dat tijdens het vullen de motoren niet aan stonden en er geen aanwijsbare hittebron was.

Wat de onderzoekers van SpaceX vooral bezighoudt, is een minder luide knal, die aan de grote explosie voorafgaat, zoals te horen is in een video-opname die online staat. 'Die knal kan van de raket komen, maar ook van iets anders.'

Forse vertraging

Op internet wordt gesuggereerd dat 'iets' de raket raakte, kort voor de explosie. Het ruimtevaartbedrijf heeft deze oorzaak in onderzoek. Video-opnamen uit een andere hoek zouden meer duidelijkheid hierover kunnen geven.

Zolang de oorzaak van de explosie niet is gevonden, is de kans klein dat SpaceX nieuwe vluchten kan uitvoeren. Daarvan stonden er dit jaar juist veel van op het programma, deels omdat het bedrijf een achterstand wilde inlopen die was ontstaan door de mislukte lancering van een Falcon 9 raket in 2015. Tony Bruno, de baas van concurrent ULA verklaarde eerder tegenover persbureau Reuters dat SpaceX moet rekenen op een vertraging van negen tot twaalf maanden.

Iridium, dat gespecialiseerd is in telefooncommunicatie via de satelliet en een grote klant van SpaceX, dreigt flink getroffen te worden. Het concern, dat dit jaar en in 2017 zeven lanceringen gepland heeft met SpaceX, is niettemin vol goede hoop. 'Ons vertrouwen in hen is onaangetast', aldus Iridium-baas Thomas Fitzpatrick.

De explosie van de SpaceX Falcon 9 raket. Beeld photo_news
De explosie van de SpaceX Falcon 9 raket.Beeld photo_news
Meer over