Eiwit-blokkade maakt minder ziek

Het eiwit p53, product van het gelijknamige p53-gen, speelt een belangrijke rol in de bescherming tegen kanker. Wanneer het p53-gen is beschadigd, krijgen lichaamscellen de kans zich ongeremd te delen en tot een kankergezwel uit te groeien....

Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft deze aanpak van kanker omgedraaid. P53 werkt namelijk niet alleen ongecontroleerde celdeling tegen, het veroorzaakt ook dat beschadigde cellen afsterven (apoptose).

De onderzoekers van de universiteit van Illinois in Chicago, redeneerden dat apoptose weleens ten grondslag zou kunnen liggen aan de vaak forse bijwerkingen van chemotherapie en radiotherapie, twee van de belangrijkste manieren om kanker te behandelen.

Een (tijdelijke) blokkade van p53 zou uitkomst kunnen bieden, zónder tegelijk de bestrijding van de tumorcellen te schaden. Kankercellen hebben namelijk in 60 procent van de gevallen geen functioneel p53-eiwit meer en een stof die de werking van p53 blokkeert, zal niet verhinderen dat kankercellen door straling of cytostatica worden gedood.

Uit tienduizend synthetische verbindingen selecteerden Gudkov en medewerkers een stof die het p53-eiwit tijdelijk inactiveert, pifithrin-alfa. Muizen met kanker die pifithrin-alfa kregen ingespoten en vervolgens werden bestraald, konden veel hogere doses straling verdragen dan niet voorbehandelde muizen, aldus Science van 10 september.

De onderzoekers concluderen daaruit dat pifithrin-alfa (of andere stoffen die p53 tijdelijk blokkeren) radiotherapie en chemotherapie voor kankerpatiënten effectiever kan maken zonder dat er meer bijwerkingen optreden.

Meer over